francuskie - 6660 przepisów (strona:199/444)

Smak zieleni z paluchami 164

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)niej po 2 plasterki sera camembert (jeżeli zupa będzie zimna ser nam się nie roztopi, co zupełnie zmieni  smak) Zupę a'la krem podajemy z paluchami z cista francuskiego  z serem gouda i z szynką szwarcwaldzką. Smacznego

dlaSmaQ
Krucha tarta ze szparagami 136

Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym(...)rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku

Spektrum Smaku
Ciastka czekoladowe z ciasta francuskiego 206

gotowe ciasto francuskie  masło orzechowo - czekoladowe  Ciasto rozkładamy i kroimy na 24 kwadratowe kawałki  Na każdy nakładamy po łyżeczce masła orzechowo - czekoladowego Ja próbowałam pozamykać ciastka ale w trakcie pieczenia sie otworzyły  Pieczemy 20 min w 180C, zgodnie z tym co pisze na opakowaniu ciasta  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Pomidorowa zapiekanka 153

więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego Składniki 20 dag sera koziego (u mnie rolada) 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki miękkiego masła 1 płat ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Przygotowanie   Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem. Z ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy

R'n'G Kitchen
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 178

Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki   ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Pyszne letnie ratatouille 173

Warzywka, warzywka i jeszcze raz warzywka! Niby takie sobie proste francuskie leczo, a ugłaskało moje podniebienie na calutki dzień. <3 Jadłam je na zimno, na ciepło, z frytkami, solo i wciąż nie mam go dość. Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie! 4 duże pomidory 3 strąki czerwonej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia (ok 300g

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluseczki francuskie. 222

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa

Kuchnia Beaty
Rogale francuskie z pulled pork 149

ucieka na łono natury, wędrówki rowerowe, nad wodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 151

rozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział

Marta Gotuje
Dawno obiecane. 139

Zrolowane tosty francuskie  z masłem orzechowym i bananem; truskawki (reszta banana) Pamiętacie jeszcze te tosty , od tamtego czasu obiecywałam sobie, że jeszcze je kiedyś zrobię, a czas mijał i miał, ale są po "lekkiej" przerwie, ale kto by się tam przejmował skoro wróciły z takim nadzieniem.  Radość ze ze szczęścia kogoś innego, niesamowite uczucie

More food, love and dreams
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami 214

Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki:  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )  2 jajka  1/3 szklanki mleka  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )  150 g truskawek  1 łyżka cukru

kolorowotorcikowo
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 174

łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce(...)bazylii i świeżej mięty posiekać i dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać

DefinicjaSmaku
Francuskie gofry na początek. 131

Francuskie gofry z dom.sosem waniliowym,  z malinami i borówkami  inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz

More food, love and dreams
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 186

sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie(...)tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia. Sięgając po sery z linii Reflets de France mam pewność, że skosztuję doskonałego, francuskiego sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie. "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś" Jean-Savarin Anthelme Brillant W sałatce

Smaczna Pyza
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 151

danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania