francuskie - 6660 przepisów (strona:202/444)

Dawno obiecane. 128

Zrolowane tosty francuskie  z masłem orzechowym i bananem; truskawki (reszta banana) Pamiętacie jeszcze te tosty , od tamtego czasu obiecywałam sobie, że jeszcze je kiedyś zrobię, a czas mijał i miał, ale są po "lekkiej" przerwie, ale kto by się tam przejmował skoro wróciły z takim nadzieniem.  Radość ze ze szczęścia kogoś innego, niesamowite uczucie

More food, love and dreams
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami 197

Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki:  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )  2 jajka  1/3 szklanki mleka  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )  150 g truskawek  1 łyżka cukru

kolorowotorcikowo
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 157

łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce(...)bazylii i świeżej mięty posiekać i dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać

DefinicjaSmaku
Francuskie gofry na początek. 119

Francuskie gofry z dom.sosem waniliowym,  z malinami i borówkami  inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz

More food, love and dreams
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 168

sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie(...)tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia. Sięgając po sery z linii Reflets de France mam pewność, że skosztuję doskonałego, francuskiego sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie. "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś" Jean-Savarin Anthelme Brillant W sałatce

Smaczna Pyza
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 139

danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem

Jemy Pijemy
Słodka Babeczka u Prezydentowej 169

Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym  wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz

Kuchnia Prezydentowej
Crema catalana (Krem kataloński) 151

Crema catalana to nic innego, jak katalońska wersja Creme Caramel, czy jak kto woli francuskiego Crème brûlée, czyli dosłownie "przypalonego" kremu. A krem ten to nic innego jak szlachetniejsza odmiana budyniu na mleku lub śmietance, żółtkach, z pyszną karmelową skorupką na wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru. Krem kataloński(...)różni się od zwykłego crème brûlée niezwykłym, bardzo intensywnym, cytrynowym akcentem i aksamitną konsystencją, moim zdaniem delikatniejszą niż we francuskiej wersji.               Do wykonania tego niezwykle prostego kremu potrzebny jest specjalny palnik, nie jest on jednak całkiem niezbędny - ja swój krem zrobiłam w piekarniku i choć nie wygląda

Kuchnia Prezydentowej
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 129

można chcieć czegoś więcej?    Składniki: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz masło klarowane do smażenia 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy

Pyry na Gaz
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 130

konkursie. Trzeba było wykonać jedną z potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące:   Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem

Kuchenne Wariacje
Francuskie grzanki z musem jabłkowym 143

Chorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta serowo-pomarańczowa 130

słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość

Domowa Cookierenka Agi
CZEKOLADOWE TOSTY FRANCUSKIE 106

CZEKOLADOWE TOSTY FRANCUSKIE  przepis własny // 1 porcja ~3 kromki chleba (nie musi być pierwszej świeżości, najlepsze tosty wychodzą z lekko czerstwego) ~jajko ~60ml mleka ~dwie łyżeczki ciemnego kakao ~opcjonalnie cukier / stewia / coś innego do posłodzenia ~łyżka oleju / oliwy (do smażenia) Jajko wbić do miski, dodać mleko, kakao, opcjonalnie coś do posłodzenia i wymieszać wszystkie składniki (najlepiej 'rozbełtać' widelcem

chili & sugar
Pissaladiere 110

kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie

Marder&Marder Manufacture
Chleb francuski 152

kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro(...)Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo delikatny, neutralny w smaku. Taki idealny kanapkowy

Marder&Marder Manufacture