francuskie - 6660 przepisów (strona:209/444)

Francuskie ramekiny z gruszką 122

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon  masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 114

posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie - i o ile trudno ocenić walory, o tyle na tym stanowisku widać było, że obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment, kiedy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zapiekane piersi z kurczaka w śmietanie 594

czasami na obiad... Są to zapiekane piersi z kurczaka w śmietanie. Składniki (dla 4 osób): - 1 pierś z kurczaka - 1/2 l śmietany 30% (nie innej, bo nie wyjdzie!) - 2 Francuskie zupy cebulowe z Knorra (nie inna, bo nie wyjdzie!) Wykonanie: Umytą pierś kroimy w dowolnie, paski lub kostkę. Śmietanę mieszamy z zupą cebulową. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy

Tanio szybko zdrowo
Obiad robotnika: biała kiełbasa pieczona z warzywami 222

opcjonalnie i według dostępności lub uznania) 2 marchewki 2 pietruszki 1 pasternak 1 seler 2-4 pętka białej kiełbasy 1 szklanka kaszy jęczmiennej oliwa z oliwek łyżeczka cząbru musztarda francuska sól, pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa myjecie pod bieżącą wodą, obieracie, kroicie na kawałki i układacie na dnie naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Kiełbasę układacie po środku, lekko ją wciskając między(...)zagotowujecie 2 szklanki wody, solicie i wsypujecie kaszę. Gotujecie do miękkości kilkanaście minut. Wykładacie ją na talerz, a nią – warzywa i kiełbasę. Możecie polać oliwą wymieszaną z musztardą francuską. Jecie i marzycie o powrocie do zaprzyjaźnionego rolnika na zabawy w polu, gdy tylko zrobi się cieplej. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Piwne ciasteczka Pani Frał :) 132

nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :) Składniki: 1 kostka margaryny (czyli 250g) ½ szklanki jasnego piwa 2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) ok. 250g marmolady (twardej) Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki

Smakowy Raj
Suflet serowy (262 kcal) 179

Klasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie dania nie jest trudne, a taki serniczek jest pyszny, puszysty i delikatny. Składniki na 3 porcje: 3 jajka 3 łyżki cukru 200 g chudego twarogu łyżka mąki pszennej łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego

e-PrzepisyKulinarne
Tosty francuskie na słodko 127

Dziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy - sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki 1 jajko 4 kromki chleba tostowego 3 łyżki mleka 1 łyżka masła (do smażenia) szczypta soli szczypta cynamonu szczypta cukru Dodatkowo pestki granatu 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich

pink envelope
Akacjowe muffiny kontra deszcz 217

długim deszczowym weekendzie, pomimo ulewy o poranku, pomimo braku miejsc parkingowych pod miejscem pracy nr 1, pomimo perspektywy dwóch zabójczych tygodni- dziś nie ma marudzenia. W samochodzie włączam francuskie ballady Yvesa Montanda i udaję, że deszcz jest scenografią do paryskiego romansu. A w domu, w przerwie pracy montuje pachnące słońcem muffiny. Nasze robinie dopiero zaczęły kwitnąć- w mieście, gdzie

les mirabelles
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 136

rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców

Qlinarnie i Qlinarnie
Krupnik z dynią, Ratatuj 129

początku nie podobały mi się sceny gotowania ze szczurem w roli głównej, ale zmieniłam zdanie w miarę oglądania filmu. Bardzo dowcipny, świetna animacja i dobre francuskie jedzenie. I dla dorosłych i dla dzieci - Ratatuj (2007, Brad Bird). Barley soup with pumpkin, Ratatouille It warms you up perfectly and tastes really interesting. You can use frozen or fresh pumpkin

Qlinarnie i Qlinarnie
72. Mix krewetkowy na cieście francuskim 124

Dzięki temu przepisowi, który wygrał w konkursie "Smaki lata" TESCO mogłam przeżyć smaczny weekend w Krakowie. Organizatorom jeszcze raz dziękuje ;-) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g krewetek 3 jajka ugotowane na twardo 1 avocado 1opakowanie serka homogenizowanego 3-4 łyżki majonezu 1 jajko 5 ząbków czosnku sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia kilka liści sałaty Z ciasta(...)francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Wyciąć również paski o szerokości 1 cm i nimi obłożyć kwadraty robiąc tzw. ramkę, którą przyklejamy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Ciastka pieczemy na złoty kolor. Do środka możemy włożyć jakieś obciążenie, aby wyrosły tylko po bokach, tworząc kwadratowe miseczki.  Czosnek rozgnieść i wymieszać z krewetkami, solą i pieprzem. Smażyć

Jadło i czytadło
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 167

pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony

Jadło i czytadło
Zróbmy sobie Kids Party! 225

jestem prawie pewna, że tego słowa nie używa JUŻ żadne dziecko), byście go spróbowali.  Hej, to nie tylko dobrze wygląda, smakuje też niebiańsko!  KOLOROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: 2 podłużne kawałki ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowane swojskie maliny w zalewie (lub dżem dowolnego smaku) kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: W oba kawałki ciasta powciskaj posypkę cukrową z jednej strony

Gotowanie to kochanie
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 257

przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g  kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej  gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek  listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Gosia gotuje
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 343

grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko  2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego

Gosia gotuje