dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Kulinarny karnet Christopheramoże się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym
Kulinarny karnet ChristopheraSummer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin
Kulinarny karnet Christopheracebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica
Moja smaczna kuchniaPrzekładaniec z kurczakiem Skład: 1 opak ciasta francuskiego light 300 g pierś z kurczaka 50 g sera żółtego 50 g ogórków konserwowych pól cebuli 100 g kukurydzy konserwowej 1 żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia .Cześć do przykrycia kroimy w paski ok 2 cm . Mięso
Sylwetka Od KuchniCałego dania Kalorie 1820Węglowodany 136,5 g Białko 119,6 g Tłuszcz 74 g Skład : 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g ananasa 1 żółtko pieprz kolorowy ciasto francuskie light Przygotowanie: Mięso dzielimy szejść 100 g kulek formujemy z nich rolady . Nastepnie bardzo drobno kroimy ananasa. Nadziewamy ananasem rolady
Sylwetka Od Kuchniletniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe
My Culinary ArtZielone babeczki z pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchniaszparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce. Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, opłukać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut(...)opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki. Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa. Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą. Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusitakie dni, kiedy wracasz zmęczona z pracy do domu. Na parapecie wita się z Tobą umierająca, leżąca bazylia a w lodówce masz tylko mały kawałek sera (resztkę francuskiej pamiątki) i małą cukinię. W takich sytuacjach mój umysł otwiera się na nowe smaki.. i tak właśnie powstało to danie, pyszne, wykwintne i olśniewające swym smakiem. Składniki (na dwie porcje(...)ukochany też głodny): 110 gram makaronu razowego mała cukinia garść słonecznika duży pęczek świeżej bazylii 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów dwie łyżki startego żółtego sera kilka listków bazylii kilka pestek słonecznika W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Cukinię kroimy
Mango Papajapyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko 200g zimnego
Symfonia SmakówBagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej
Kuchnia ŁukaszaCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych
Kuchnia Łukaszanudne i takie jak wszystkie. Nałogowi grillowicze i amatorzy piwka w lecie będą nimi zachwyceni. Podejrzewam, ale musze to najpierw sprawdzić na własnych kubkach smakowych, że francuskie lub włoskie winko do odpowiedniego aromatycznego serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym. Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację
Z Kuchni Do KuchniZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny
Salonik smaków