Cukinia to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej. Tarteletki z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duza cukinia 1 zabek czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 jajko 50g sera gouda - startego na duzych oczkach sol, pieprz okolo 0,5 lyzeczki chili tymianek oregano wykonanie: Tarteletki(...)wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np grochem i tak podpiekamy okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W tym czasie robimy farsz. Cukinie scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy i odstawiamy na okolo 10 minut by pusciala sok. Odsaczamy ja. Na patelnii podsmazamy pokrojona w kostke cebule i posiekany czosnek. Calosc dodajemy
Przysmaki Karolkijeszcze jakies male co nieco. Najwazniejsze, ze pod reka ciagle zostaly foremeczki do mini tart :) Tak wiec do dziela... Mini tarty z budyniem i jablkami skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka 1 szklanka mleka 2 jablka brazowy cukier do posypania wykonanie: Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilosc(...)mleka z pol litra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia
Przysmaki Karolkijest dosc wysoka, ale co tam. W chwili gdy ja szykowalam tarty, Viki zbierala dla Taty kwiatki z ogrodu. Mini tarty ze szparagami skladniki na 4 mini tarty: ciasto francuskie okolo 12 sztuk zielonych szparagow 1 jajko 80g startego parmezanu 120ml smietany 18% 4 suszone pomidory 1 lyzeczka natki pietruszki swiezo zmielony czarny pieprz sol - opcjonanie wykonanie: Foremki
Przysmaki Karolkipochodzi to danie i jedyna infotrmacja, na ktora natknelam sie przegladajac internet podawala, ze jest to typowe danie dla kuchni polskiej i angielskiej. No coz nazwa wskazywalaby na pochodzenie francuskie, gdzie danie to ukrywa sie jednak pod nazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces, ma wielu ojcow. Ja pamietam je jeszcze z dziecinstwa
Przysmaki KarolkiJest szybka i idealna na zime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki
Przysmaki Karolkimieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest ono tak do końca zwyczajne. Rozpływające się w ustach mięso i niesamowity aromat wina sprawiają, że danie(...)sposób, że Święta nie są codziennie i zasługują na specjalną oprawę. Właśnie dlatego tylko kilka razy w roku, przy szczególnych dla mnie okazjach, na naszym stole gości ten francuski specjał i mimo swego zagranicznego pochodzenia doskonale wpasowuje się w nasze tradycje. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle
Przysmaki Karolkikremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach. Składniki:2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets)Krem budyniowy:2 szkl mleka150 gr cukru0,5 szkl kremówki6 zółtek4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka zwykłaej mąki500 ml + 1 szkl kremówki1 śnieżka Wykonanie
Smaki EdytyJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości
Smaki Edytyatrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze
Magiczne Życie Martyzawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka z serem. Myślę
Magiczne Życie MartyStarym Browarze, nieźle musiałyśmy się naszukać, a informacji? Zero. Nawet cała akcja nie była w żaden sposób rozreklamowana. Tutaj ogromny minus. Jednak jakoś dotarłyśmy. PUGA postawiła na francuską kuchnię, serwując gryczane naleśnikowe wariacje, makaroniki, tartę tatin czy też muf finy. Do tego, rzecz jasna, kawa. Na poddaszu ustawiono stoły, stworzono kącik dla dzieci. Niewielu zwiedzających, aczkolwiek parę osób się(...)przyjacielskich ludzi. Później zeszłyśmy do parku. Tam poustawiano leżaki, ludzie też przynieśli swoje koce, a po środku stało małe stoisko restauracji BLOW UP . Również tutaj można było skonsumować francuskich dań, m.in. muli. Prócz tego, zapewniono niedużą oprawę muzyczną. Dla ludzi mających wolne popołudnie, spędzenie czasu na świeżym powietrzu w cieniu drzew, być może z dziećmi to naprawdę wspaniała sprawa
W kuchni Karmel-itkistołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jeden rodzynek) w poranek niedzielny to prawdziwy relaks po ciężkim, męczącym
W kuchni Karmel-itki