francuskie - 6660 przepisów (strona:228/444)

Clafoutis z malinami 157

już nie brałam udziału w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie bo jakoś nie po drodze mi było. Tym razem postanowiłam dołączyć do wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny

Moje Małe Czarowanie
FACECI OD KUCHNI – FRANCUSKA WALKA O GWIAZDKĘ 165

Michelin. Jacky Bonnot (Michaël Youn) jest szalenie ambitnym kucharzem, którego perfekcjonizm nie pozwala mu nigdzie zagrzać zawodowego miejsca. Co się stanie, kiedy się spotkają? Artykuł FACECI OD KUCHNI – FRANCUSKA WALKA O GWIAZDKĘ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Wołowina Bourguignon 167

razem mamy dla Was propozycję z kuchni francuskiej, a jest nią wołowina bourguignon (wołowina po burgundzku). Oczywiście przy tak dobrej kuchni

Kuchenne Wariacje
PROWANSALSKIE RATATOUILLE 194

Klasyczny francuski przepis na aromatyczne, warzywne danie, pachnące czosnkiem, tymiankiem... Artykuł PROWANSALSKIE RATATOUILLE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Francuska zupa cebulowa 101

Przepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie

Mango Papaja
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 167

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto

Oryginalny smak
Quiche z łososiem i gruszką 139

gruszką 2016-04-06 13:41:03 Ilość porcji: 4 Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny

Wędrówki po kuchni
Kurczak po baskijsku 163

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Sekrety francuskiej kuchareczki„, a jest nim kurczak po baskijsku. Składniki na kurczaka po baskijsku

Kuchenne Wariacje
Tarta z pomidorami i kozim serem 110

szybka w przygotowaniu tarta, a że z kozim serem więc wg nas pyszna. FROMAGE DE CHEVRE, czyli kozi ser, to prowansalski przebój.  Składniki 500 g mrożonego ciasta francuskiego świeża bazylia Farsz : 500 g pomidorów 200 g koziego sera 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy sól pieprz suszona bazylia   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 190 stopni C. Ciasto rozmroziłem

R'n'G Kitchen
Śniadaniowe muffinki 210

Czasem warto wstać w weekend wcześniej i zafundować drugiej połówce śniadanie do łóżka. I nie koniecznie muszą być to kanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki, inspirowane francuskimi tostami Croque Madame.  Składniki:  8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie

Gotuj z Rumcajsem
Wołowina po burgundzku 158

rozgniecionych liści laurowych i 6 lekko roztartych w moździerzu ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina.  Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas

Wyprawy kulinarne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 157

Bakłażany  gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki

potrawyregionalne
TARTA Z JABŁKAMI 161

yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około

potrawyregionalne
Wegańska zupa cebulowa 131

złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób, aby nie dać się jesieni i rozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku. Wegańska zupa cebulowa Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 7 średniej wielkości cebuli 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki

Bananowe Pole
Grzanki z rydzami i serem camembert 164

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania