francuskie - 6660 przepisów (strona:234/444)

Tarta z cukinią i szynką 139

Kolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić

Pasja Smaku
Pudding Brûlée 47

Crème Brûlée ma mgliste pochodzenie. Oczywiście Francja przychodzi nam na myśl w pierwszej kolejności. I coś w tym jest, bo już w 1691 roku Crème Brûlée pojawił się we francuskich książkach kucharskich. Ale…bo zawsze jest jakieś, XV wieczna Anglia też ma swój deser bardzo podobny do Crème Brûlée. Więc kto Anglia ❓ Francja ❓ I tutaj trzeba napisać o czarnym

RafalCook
Pierogi z młodą kapustą i pieczarkami 47

amatorom pierogów, a wiec mamy nadzieję, że wszystkim! W naszym przepisie znajdziesz szczegóły dotyczące przygotowania ciasta oraz farszu, który świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do wytrawnych drożdżówek, ciasta francuskiego oraz krokietów! Jeśli zamiennie zastosujesz okrasę z samej cebuli lub masła, pierogi z młodej kapusty i pieczarek spełnią idealnie kryteria pysznego i pożywnego dania wegetariańskiego. Pierogi zawsze powinny myć delikatne

Kuchnia Na Wypasie
Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów 51

sponsorowany Zdrowe bezglutenowe słodycze Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka uzyskana z ziaren i orzechów może być smaczną i zdrowa alternatywą dla powszechnie

Zdrowy Styl Joanny
Kuchnia kubańska – przepisy, które zasmakują każdemu  41

niemal rytuałem, poświęca mu się wiele czasu, w innych natomiast dominuje łatwość i prostota. Taka jest właśnie kuchnia kubańska. Przyglądając się jej można zauważyć nieco podobieństw do kuchni hiszpańskiej, francuskiej czy też afrykańskiej. Kuba, jako kraj, nie ma dostępu do wielu produktów, toteż można się spotkać ze stwierdzeniem, że Kubańczycy potrafią zrobić coś dobrego do jedzenia z przysłowiowego niczego. Podstawowe

Kuchennyviral.pl
Półbagietka 48

Dzisiaj chcieliśmy zaprezentować Wam przepis na półbagietki. Czyli na bagietki, tylko takie trochę krótsze. Nie takie klasyczne długaśne francuskie bułki, tylko na takie połóweczki, 30 cm. Chociaż oczywiście jeśli macie dostatecznie długi piekarnik to nic nie stoi na przeszkodzie żebyście uformowali sobie z tego przepisu bagietki dowolnej długości. Bo ja to wam powiem, że jestem ogromnym wielbicielem białego pieczywa, takiego

Marder&Marder Manufacture
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 50

kuchnia gruzińska może się kojarzyć przede wszystkim z daniami mącznymi, naszą listę zaczniemy od warzywnego gulaszu adżapsanali. Jest to potrawa wegetariańska, przyrządzana ze smażonych warzyw, przypominająca nieco leczo lub francuskie ratatouille. W skład adżapsanali wchodzą zazwyczaj bakłażany, pomidory, papryka, czosnek i cebula, obficie przyprawione ziołami.  Adżyka Adżyka wywodzi się z górskich rejonów Gruzji, ale już od dłuższego czasu rozpowszechniła

ProstePesto.pl
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 61

nazwy portu pod Lizboną, z którego w swoje podróże wypływali m.in. Vasco da Gama i Magellan. Pasteis de Nata to najpopularniejszy portugalski deser, w postaci babeczek z kruchego ciasta francuskiego wypełnionych masą budyniową. Ze względu na wykorzystanie bardzo mocno słodzonej masy wierzch ciasteczek zwykle posiada ciemnobrązowe lub wręcz czarne przypalenia oraz charakterystyczną, ciągnącą strukturę. Pasteis de Nata to autentyczny portugalski

ProstePesto.pl
Kotlet de volaille dla każdego 39

Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej

Kulinarna Patilogia
Majonez curry 58

tagiem #Czteryfajery.  Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek Skąd się wziął majonez  Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym

Cztery Fajery
Polecam na Wielkanoc terriny, paszteciki i inne 45

łososiem i chrzanem       Śledzie w sosie musztardowym      Terrina z łososia      Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem      Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem     Omlet z łososiem i szparagami      Krakersy serowe z łososiem       Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie

Passions hobbies life
Polędwiczki z pieczarkami w ciescie francuskim 57

Coś pysznego na specjalne okazje -na wyjątkową kolację dla gości ,lub na święta. Pięknie wygląda i smakuje znakomicie. Polędwiczka jest soczysta i mięciutka. W towarzystwie pieczarek, szynki szwarcwaldzkiej ,ciasta francuskiego i sałatki ze świeżych warzyw -prezentuje się wyjątkowo pysznie. danie jak w restauracji ale bardzo proste do zrobienia - polecam

Swojskie jedzonko
Biała kiełbasa zapiekana w piwie 46

Składniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek

Kulinarne przygody