innych kuchni, słonecznych i rozgrzewających. Wymyśliliśmy więc zestaw dań z całego świata, których św. Mikołaj może popróbować podczas światowego turne z prezentami. Mamy tu smaki dalekowschodnie, hinduskie, włoskie i francuskie oraz fińsko-polskie, gdyż zapiekanka kaalilaatikko to w gruncie rzeczy nasze łazanki. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne
Niedzielny kucharzBogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. To odpowiedź na często zadawane pytanie
Niedzielny kucharznazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. Doskonale nadadzą się do tego jakieś resztkowe ziemniaki
Niedzielny kucharzPolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne. Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia. Pierożki po grecku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na truskawki rozpoczynam najprostsz ą z najprostszych rustykaln ą tart ą galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia. Dodatkiem
La grande e la piccola cuocawymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało. Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia, okazało się
Weekendy w domu i ogrodziemusztardowym sosem. 1 główka sałaty lodowej 150-200 g pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek tzw wąż 1 czerwona papryka 1 op. mozzarelli w zalewie Sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórka
Smaki Na Talerzujuż do Wiednia kuriera z telegramem, że Napoleon został pokonany. Ciut się jednak pospieszył. Austriacy przegrali z kretesem, jedna czwarta armii poszła do niewoli, a Napoleon zajął północne Włochy. Francuski wódz był potwornie zmęczony walką, która zaczęła się o 8 rano i trwała do 18. I był bardzo głodny. Zażądał od kucharza, żeby natychmiast podawał obiad. Problem polegał
Niedzielny kucharzróżnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina jest przyjemnie krucha i aromatyczna. Nie zawsze udaje
Kierunekuchnialipcu miałyśmy okazję uczestniczyć w konferencji dla blogerów, podczas której brałyśmy udział w rozmaitych warsztatach kulinarnych. Jedne z nich były dedykowane kuchni francuskiej, a przyrządzałyśmy tam między innymi pyszną pierś z kurczaka nadziewaną jarmużem i szynką serrano. Przepis na to kulinarne cudo przedstawiamy poniżej. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka
Kolizje Smakówzbierałam się do zrobienia tej zupy. Bardzo mnie interesował jej smak, ponieważ wcześniej nie miałam z nią styczności. Nadarzyła się okazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki masła 200 ml wina wytrawnego 600 ml bulionu 4 łodyżki tymianku bagietka, masło, ser Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy
Bon appetit mon amieSałatka nicejska jest tak charakterystyczna dla kuchni Francuskiej jak dla Grecji sałatka grecka (bez sałaty!). Przepisów na nią jest pewnie tak wiele, jak wiele jest gospodyń. Czas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie
Weekendy w domu i ogrodzieDanie z kuchni francuskiej. Burgundia. Składniki 400 g rozbratla 1 gruszka 3/4 szklanki wody pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka koniaku sól pieprz Przygotowanie Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso
R'n'G KitchenFougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą
zadanie-gotowaniemałe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy
Raj dla Podniebienia