francuskie - 6660 przepisów (strona:245/444)

Zakręcone paluchy 115

Szynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w

Pichceniomania
Pâte Choux au craquelin z kremem miętowym 262

Pâte choux to po francusku ciasto ptysiowe, a craquelin to coś a'la kruszonka, którą w postaci zamrożonych krążków kładzie się na ptysiu i zapieka. Średniej wielkości ptysie z orzeźwiającym miętowym kremem i chrupiącą warstwą na wierzchu. To musicie wypróbować we własnej kuchni! Ja z Pate Choux'ami spotkałam się po raz pierwszy w Warszawie na praktykach, o których

Nastoletnie Wypiekanie
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 153

udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa marchew - 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku

mojewypiekiinietylko
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 436

osób, gotowe piersi kurczaka wyjmijcie na deskę, ostrym nożem pokrójcie w plastry i ponownie ułóżcie na sosie. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka marynata: po 1 łyżce: miodu, musztardy francuskiej i miodowej lub Dijon oraz oliwy, 2 ząbki czosnku  250 ml śmietany 30% 100 g boczku w plastrach (surowy wędzony) / pokrojonych w kostkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

cool and minty
Roladki schabowe. 174

cebule 2-3 kabanosy 2 ogórki kiszone musztarda trochę oleju do smażenia 1 ząbek czosnku Do zalania mięsa: 2 i 1/2  szklanki gorącej wody 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka wegety trochę soli, trochę pieprzu Wykonanie: Schab pokroić na plastry

Agusiowe smakołyki
Śledzie musztardowo - koperkowe 138

była strzałem w dziesiątkę-  jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie jadłam. Składniki: 4 płaty śledzia 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżka musztardy kremskiej 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej łyżeczka miodu szczypta soli i białego pieprzu pół pęczku koperku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie min. godzinę aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy w 2 cm kawałki. Koperek siekamy

Lena Gotuje
Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami 112

takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu we francuskiej cukierni jest trochę lepszy, ale tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy

Ugotowane pozamiatane
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 169

Kuchnia szwajcarska  to miks kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, syte dania, najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu, choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku

Wanilia i Kardamon
Dary lasu – warsztaty w Makro 93

spotkania. Pod bacznym okiem szefa kuchni p. Grzegorza Kazubskiego oraz jego zespołu przygotowaliśmy: wędzony sarni comber na sałatce z marynowanych warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie

Pieguskowa Kuchnia
Udeczka na ostro w musztardzie i miodzie 313

udek z kurczaka  1 pęczek szczypioru z dymką  1 łyżeczka chilli  łyżeczka pieprzu ziołowego  szczypta pieprzu czarnego  1 łyżka warzywka 1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  Wykonanie  Na wstępnie myję nasze mięso i osuszam , po osuszeniu przekładam do miski i dodaje wszystkie nasze przyprawy wymienione powyżej , szczypior siekam na cienko

Mój Smak
Sałatka z pomidorów z serem pleśniowym i ziołowym dressingiem 180

Oryginalna w smakach sałatka z dojrzałych czerwonych pomidorów, francuskiego ostrego sera pleśniowego owczego - roqueforta (zamiennie można użyć polskiego rokpola lub lazura), szczypiorku oraz wspaniałego świeżego ziołowego dressingu. Można użyć kolorowych pomidorków, zrobić na dużym półmisku i podać na stół czekając na gości. Sałatka jest wyrazista i wspaniała! Pasuje do bagietek, grzanek, tostów, deski serów czy wędlin. Składniki: 2 pomidory

Zasmakuj Kuchni
Salatka makaronowa z burakami 133

nada:) Składniki: 100g makaronu mini kokardki Lubella 2 pieczone młode buraczki 50g fasolki szparagowej 50g kabanosów (albo ulubionej chudej szybki) świeża bazylia dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta ziół Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (ok 7 minut), odcedzić, przelać zimną wodą. Fasolkę ugotować

Obiad gotowy
Morelowa tarta Tatin 119

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 214

Przystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki

mojewypiekiinietylko
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 225

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania