zdjęcia bez fotoshopu przy użyciu tableta , myślę że oddaję to co chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu. 1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO KILKA SZPARAGÓW-ugotować 3 BRYKIETY SZPINAKU 10-15 DAG.SERA 3 JAJA 200ML.ŚMIETANY 1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ SÓL I PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiproponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe
R'n'G KitchenNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar
Anioły w kuchnipotraw. Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, jeśli jest zbity, podgrzejcie w kąpieli wodnej :) ) 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski dodajemy majonez, miód, musztardę i jogurt naturalny. Wszystko energicznie i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem najlepiej schłodzić
Gotuj z Mąkąszparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja. Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu
Życie zaczyna się w kuchniburek to zapewne pamiętacie to rozkosznie chrupiące ciasto, które jest ich podstawą. To ciasto filo, które króluje w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Porównuje się go to ciasta francuskiego, z którego my Polacy, korzystamy chyba częściej niż z filo, a szkoda. Składniki są bardzo proste: mąka, woda, olej, sól. Lekko odstraszające natomiast jest czasochłonne przygotowywanie, rozwałkowywanie, rozciąganie. Ciasto swoją
PichceniomaniaŚwiderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneRemoulade wywodzi się jak wiele sosów z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest jest na bazie majonezu lub aioli (czosnkowy majonez). Jednym z głównych składników są drobno posiekane korniszony z octu, nie może się też obyć bez kaparów i siekanych świeżych ziół (natki, oregano, trybuli ogrodowej i szczypiorku). Dzięki temu ma świeży lekko kwaskowy smak. Fileciki anchovies dodaje się drobno posiekane
Sztuka gotowania w/g Samirytradycyjna mizeria jest słodko kwaśna. Mizeria Składniki: na 4 porcje 1 duży ogórek lub ogórki gruntowe, ok. 400 g 6 dużych rzodkiewek 250 ml greckiego jogurtu 1 ½ łyżeczki francuskiej musztardy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżki natki pietruszki 100 g koziego sera, kremowego sól i sok i otarta skórka z cytryny
codojedzeniatwardo 6 plastrów boczku wędzonego miks sałat Składniki na sos do sałatki: 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy z oliwek miód 1 łyżeczka sól himalajska do smaku Wykonanie: Mix sałat kładziemy na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki
Różowa kuchniaczas będzie jak znalazł! Szybka w przygotowaniu, a jeszcze szybsza w znikaniu. Mogę śmiało rzec – duży efekt małym kosztem. Polecam gorąco! 3 Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia w plastrach 100g serka śmietankowego tymianek, oregano Wykonanie : Ciasto rozwinąć i wyprostować delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury. Małą szklanką wycinać kółka jak przy cieście na pierogi
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki
Kuchenne zapiski Edytyobiad jak i na kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka
greenscarfserka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy
Kubki smaku