francuskie - 6660 przepisów (strona:245/444)

Naleśniki (najlepsze) 128

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki

Pyry na Gaz
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 149

zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach .  W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem wstawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 186

ogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii wspólnej szamy o poranku z nastrojem TEGO dnia(haha  Kate  popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej  Milenki   (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich

U Fiolki
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 181

pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 7 łyżek oleju tłoczonego na zimno 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy dijon 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sok z 1 dużej cytryny sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do słoiczka wlewamy/dodajemy składniki dressingu: olej

Poezja smaku
Zakręcone paluchy 110

Szynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w

Pichceniomania
Pâte Choux au craquelin z kremem miętowym 258

Pâte choux to po francusku ciasto ptysiowe, a craquelin to coś a'la kruszonka, którą w postaci zamrożonych krążków kładzie się na ptysiu i zapieka. Średniej wielkości ptysie z orzeźwiającym miętowym kremem i chrupiącą warstwą na wierzchu. To musicie wypróbować we własnej kuchni! Ja z Pate Choux'ami spotkałam się po raz pierwszy w Warszawie na praktykach, o których

Nastoletnie Wypiekanie
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 147

udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa marchew - 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku

mojewypiekiinietylko
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 430

osób, gotowe piersi kurczaka wyjmijcie na deskę, ostrym nożem pokrójcie w plastry i ponownie ułóżcie na sosie. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka marynata: po 1 łyżce: miodu, musztardy francuskiej i miodowej lub Dijon oraz oliwy, 2 ząbki czosnku  250 ml śmietany 30% 100 g boczku w plastrach (surowy wędzony) / pokrojonych w kostkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

cool and minty
Roladki schabowe. 171

cebule 2-3 kabanosy 2 ogórki kiszone musztarda trochę oleju do smażenia 1 ząbek czosnku Do zalania mięsa: 2 i 1/2  szklanki gorącej wody 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka wegety trochę soli, trochę pieprzu Wykonanie: Schab pokroić na plastry

Agusiowe smakołyki
Śledzie musztardowo - koperkowe 135

była strzałem w dziesiątkę-  jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie jadłam. Składniki: 4 płaty śledzia 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżka musztardy kremskiej 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej łyżeczka miodu szczypta soli i białego pieprzu pół pęczku koperku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie min. godzinę aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy w 2 cm kawałki. Koperek siekamy

Lena Gotuje
Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami 108

takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu we francuskiej cukierni jest trochę lepszy, ale tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy

Ugotowane pozamiatane
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 165

Kuchnia szwajcarska  to miks kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, syte dania, najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu, choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku

Wanilia i Kardamon
Dary lasu – warsztaty w Makro 90

spotkania. Pod bacznym okiem szefa kuchni p. Grzegorza Kazubskiego oraz jego zespołu przygotowaliśmy: wędzony sarni comber na sałatce z marynowanych warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie

Pieguskowa Kuchnia
Udeczka na ostro w musztardzie i miodzie 310

udek z kurczaka  1 pęczek szczypioru z dymką  1 łyżeczka chilli  łyżeczka pieprzu ziołowego  szczypta pieprzu czarnego  1 łyżka warzywka 1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  Wykonanie  Na wstępnie myję nasze mięso i osuszam , po osuszeniu przekładam do miski i dodaje wszystkie nasze przyprawy wymienione powyżej , szczypior siekam na cienko

Mój Smak
Sałatka z pomidorów z serem pleśniowym i ziołowym dressingiem 169

Oryginalna w smakach sałatka z dojrzałych czerwonych pomidorów, francuskiego ostrego sera pleśniowego owczego - roqueforta (zamiennie można użyć polskiego rokpola lub lazura), szczypiorku oraz wspaniałego świeżego ziołowego dressingu. Można użyć kolorowych pomidorków, zrobić na dużym półmisku i podać na stół czekając na gości. Sałatka jest wyrazista i wspaniała! Pasuje do bagietek, grzanek, tostów, deski serów czy wędlin. Składniki: 2 pomidory

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania