francuskie - 7160 przepisów (strona:252/478)

10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 102

nazwy portu pod Lizboną, z którego w swoje podróże wypływali m.in. Vasco da Gama i Magellan. Pasteis de Nata to najpopularniejszy portugalski deser, w postaci babeczek z kruchego ciasta francuskiego wypełnionych masą budyniową. Ze względu na wykorzystanie bardzo mocno słodzonej masy wierzch ciasteczek zwykle posiada ciemnobrązowe lub wręcz czarne przypalenia oraz charakterystyczną, ciągnącą strukturę. Pasteis de Nata to autentyczny portugalski

ProstePesto.pl
Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami 88

Klasyka francuskiej kuchni, czyli pasztet z wątróbek drobiowych z pistacjami. To idealna przekąska, potrawa na kolacje czy przyjęcie, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki nie są skomplikowane i poza masłem, towarem już prawie luksusowym, też nie są drogie. Smak pâté dopełniają słone pistacje, dzięki czemu pasztet smakuje wyjątkowo szczególnie z dodatkiem chrupiącej bagietki i kieliszka wina. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rożki z jabłkami – szybkie ciasteczka serowe 137

Rożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier puder do posypania

Blog z Apetytem
Kotlet de volaille dla każdego 80

Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej

Kulinarna Patilogia
Majonez curry 93

tagiem #Czteryfajery.  Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek Skąd się wziął majonez  Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym

Cztery Fajery
Polecam na Wielkanoc terriny, paszteciki i inne 78

łososiem i chrzanem       Śledzie w sosie musztardowym      Terrina z łososia      Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem      Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem     Omlet z łososiem i szparagami      Krakersy serowe z łososiem       Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie

Passions hobbies life
Polędwiczki z pieczarkami w ciescie francuskim 92

Coś pysznego na specjalne okazje -na wyjątkową kolację dla gości ,lub na święta. Pięknie wygląda i smakuje znakomicie. Polędwiczka jest soczysta i mięciutka. W towarzystwie pieczarek, szynki szwarcwaldzkiej ,ciasta francuskiego i sałatki ze świeżych warzyw -prezentuje się wyjątkowo pysznie. danie jak w restauracji ale bardzo proste do zrobienia - polecam

Swojskie jedzonko
Biała kiełbasa zapiekana w piwie 76

Składniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek

Kulinarne przygody
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym 94

kremowym sosie musztardowym: Składniki: 1,30 kg schabu bez kości 35 dag świeżych pieczarek 1 cebula 1 por 15 dag żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście laurowe 4 ziela angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka masła Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia roladek

Wanilia i Kardamon
Sos musztardowy 80

przygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu i musztardy jest błyskawiczny w przygotowaniu. Możesz także przygotować sos z dodatkiem masła (2 łyżki), śmietanki (5 łyżek) i trzech żółtek. Zapraszam po mój

Zasmakuj Kuchni
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 101

Wild Olive Chardonnay Ważne jest wybranie dobrego jakościowo wina – tym razem zdecydowałem się na białe, wytrawne, organiczne wino Wild Olive Chardonnay. Wino to dojrzewa w baryłkach z dębu francuskiego, ma idealnie zrównoważoną kwasowatość i w smaku wyczuwalne nuty owoców tropikalnych. Świetnie zrównoważą wyrazisty smak grzybów. Wino nie jest drogie – możecie kupić je już w cenie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wino na wesele — jak wybrać odpowiedni trunek? 89

wrażenie sprawi on na podniebieniach gości. Zdecydowanie polecamy cavę, czyli „hiszpańskiego szampana” — koniecznie w wersji wytrawnej (brut lub nawet extra brut). Pomimo wysokiej jakości, jest ona dużo tańsza od francuskiego krewniaka, a także bardziej oryginalna niż niezwykle popularne, włoskie prosecco.  Jaka ilość wina na wesele jest najlepsza?  Kupując wino na wesele i zastanawiając się nad potrzebną ilością butelek

Ugotowane pozamiatane
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 81

zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają

Raj dla Podniebienia