Repubblica Italiana to restauracja mieszcząca się na ulicy Francuskiej w Warszawie (Saska Kępa). Jest to dość przyjemne, klimatyczne miejsce. Najważniejsze, że po wejściu do restauracji czułam się swobodnie – jak wiecie, nie lubię miejsc „z zadęciem”. Obsługująca mnie kelnerka, sprawiała wrażenie bardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się
Kuchnia BazyliiPozwalam sobie użyć nazwy "strogonow", ponieważ to danie- to ani francuski boeuf ( bo nie wołowina), ani postać, od której nazwano danie-czyli generał Stroganow. Oryginał to Boeuf Stroganow...niestety, gastronomia rządzi się własnymi prawami. Dziś proponuję coś a'la stragonow, czyli wersja z kurczakiem. Szybko i prosto. SKŁADNIKI: 0.5 kg filetów z kurczaka 0,3 kg pieczarek mała cebula mała
Kopystką po garachczarnym kawiorem jest bardzo smaczna i elegancka. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Składniki: 6 jajek 2 łyżki czarnego kawioru 2 łyżki majonezu łyżka musztardy sarepskiej lub francuskiej sól, czarny pieprze kiełki pora lub inne dowolne lub rzeżucha Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki. Kawior mieszamy z majonezem i musztardą
Pyry na Gazłuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyża sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny Składniki sosu połączyć ze sobą i wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Smacznego
Jadło i czytadłokostkę dynii łyżka masła klarowanego litr domowego bulionu warzywnego spora szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej pikantnej papryki opakowanie kremowego serka Apetina Musztarda i Miód sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej 4 łyżeczki miodu (użyłam wielokwiatowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku łyżka sezamu białego łyżka sezamu czarnego Obraną, umytą i pokrojoną
Mienta blogporcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu 1 czubata łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki soli, ewentualnie 2/3 łyżeczki ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zapisz
Karo in the Kitchenbędzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie- warto wypróbować ten przepis. Potrzebujecie: 450 g ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno całe
PichceniomaniaNasza rodzina kocha szarlotki! Przerobiliśmy je już w wielu konfiguracjach: szarlotka tradycyjna , szarlotka francuska , szarlotka z pigwą , szarlotka sypana , szarlotka tatrzańska , szarlotka z płatkami kukurydzianymi , a nawet szarlotka warstwowa . Cały czas szukam inspiracji i tak trafiłam na tę. Spodobało mi się dodanie serka waniliowego i jabłek w połówkach. Ciasto jest bardzo delikatne - niemal rozpływa się w ustach, warstwa jabłek
Mania Wypiekaniaparówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz * - polecamy parówki wieprzowe z szynki, które mają minimum 94 % mięsa Składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy na bok, aby smaki się ze sobą połączyły
Kuchnia od dwojgasałatkę: -2 upieczone buraki średniej wielkości -1 nieduże jabłko -1 mała cebula -2 kiszone ogórki -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oleju -1 łyżka musztardy francuskiej -dowolna zielenina -sól, pieprz do smaku Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną
Kulinarne przemysleniaPółkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie
codojedzeniaamerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza
Kuchnia w Słońcu Skąpanadorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne! Składniki: 400 g filetu z dorsza sól, pieprz sok z 1/2 cytryny plasterki cytryny 2 łyżki musztardy francuskiej 1 brokuł Wykonanie: dorsza poporcjować, opłukać, następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cuda a dziwy. Przedwojenna stolica Dolnego Śląska słynęła przecież m.in. z suto zastawionych stołów. Z tym pięknym regionem wiąże się do dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę
Moja Mama Gotujeroztworze z kapusty na noc. Kolor lawendowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund. Kolor francuski likier (żółto-zielony) : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund. Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór
Moja Mama Gotuje