francuskie - 6660 przepisów (strona:255/444)

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 218

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego

wyzwania kuchenne
Sos tatarski 162

marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią

Zasmakuj Kuchni
Ratatouille (ratatuj) 148

Duszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej - prowansalskiej. Jest.... zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie - taki obiad przygotowany w większym garze może "służyć obiadowo" przez kilka dobrych dni;) Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś

Zasmakuj Kuchni
Jajka w cieście francuskim 156

Szybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :) Przepis poniżej ;> Składniki na ciasto: 100ml zimnej wody 75g mąki krupczatki 125g mąki pszennej 250g masła w temp. pokojowej 7g soli (łyżeczka) Przygotowanie: 1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku

FITBUuK
Zupa cebulowa z grzanką 144

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie

FITBUuK
szybkie ciastka 113

Jeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam

chleba naszego
Pyszna sałatka ze słodkimi ziemniakami, granatem, orzechami nerkowca oraz sosem musztardowym. Bogactwo przeciwutleniaczy. 150

musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy. Składniki (na 2 porcje) 3 słodkie ziemniaki połowa granata garść orzechów nerkowca parę liści sałaty łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony papryka słodka, chilli łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, zamarynuj w oleju, słodkiej papryce

wysmienity
Sałatka z mango, sera brie, orzechów pekan w sosie musztardowym 148

serem pleśniowym to bardzo przyjemne połączenie. Do tego chrupiące orzechy pekan. Składniki: połowa dużego mango 50g sera brie garść orzechów pekan garść mieszanki sałat łyżeczka miodu czubata łyżeczka musztardy francuskiej łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ser brie również pokrój na kawałki. Sałatę a następnie mango oraz ser ułóż na talerzu. Posyp orzechami

wysmienity
Tarta po chińsku 103

Szukałam nazwy na tę tartę i jako, że dodałam chińską mieszankę warzyw jest tarta chińska. Szybka do zrobienia i szybko znikająca. Smaczna odmiana na tarte, bo przygotowana na cieście francuskim. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) 130

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Sałatka z kurczakiem 167

sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 opakowanie mozzarelli 5 suszonych pomidorów 2 garstki pestek dyni sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego sos 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. W trakcie

Emskie Smaki
Schab z żurawiną gotowany 185

łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka domowej przyprawy (suszony czosnek z cebulą) 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka musztardy francuskiej (z całą gorczycą) Suszona żurawina Przygotowanie schabu z żurawiną: Surowy schab układamy na desce i za pomocą cienkiego, długiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tost z serem brie i czerwoną cebulką 133

Pomysł na te tosty zaczerpnęłam od restauracji Starbucks. W swojej ofercie mają oni zapiekaną kanapkę na pieczywie z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem brie, jest ona pyszna! Uwielbiam ser brie, dlatego postanowiłam spróbować odtworzyć ten przepis. W oryginale jest ser ementaler, jednak nie mogła znaleźć go w Holandii, dlatego użyłam zwykłej Goudy. Chleb do tostów zastąpiłam ciemnym chlebkiem

Delusional Trine
Warkocz klonowy 348

Opis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła

Ciastka i ciasta