francuskie - 6660 przepisów (strona:260/444)

Serowe sylwestrowe Fondue z żórawianą, czosnkiem, tymiankiem i chili - Zapiekany ser Langres 233

SKŁADNIKI: krążek sera do zapiekania (u mnie francuski ser Langres) gałązka tymianku kawałek chili 1-2 ząbki czosnku kilka owoców suszonej zórawiny kilka podłużnych tostów lub krakersów Wykonanie: Drewnianą pokrywkę opakowania i papier moczyć jakis czas w w wodzie . Dzięki temu nie zbrązowieją od temperatury w trakcie pieczenia. Ser Langre ma bardzo miękko skórkę i nie trzeba z niego odkrawać

Sztuka gotowania w/g Samiry
10 pysznych sylwestrowych przekąsek vol. 2 265

Sałatka z mozzarellą _______________________________ #6 Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą _______________________________ #7 Sałatka z szynką i sosem czosnkowym _______________________________ #8 Serowy chlebek ze szczypiorkiem _______________________________ #9 Pierś z kurczaka w cieście francuskim _______________________________ #10 Dip łososiowy

Kolejny blog o gotowaniu
LEKKA SAŁATKA NA SYLWESTRA 165

formie sprawdzą się też idealnie jako małe przekąski do wina. Wystarczy, że na desce obok pokroisz kilka gatunków sera i automatycznie wyczarujesz kolejne pyszne danie prosto z kuchni francuskiej. Życzę ogromnie smacznego

SMYKWKUCHNI
Skrzydełko czy nóżka – Doświadczenie restauracyjne kontra fast food 161

Jesteś fanaem francuskiej kuchni? Ta przebogata kulinarna tradycja pięknie pokazana jest przez Claude'a Zidi w popularnej komedii "Skrzydełko czy nóżka". Co wybierzesz? Artykuł Skrzydełko czy nóżka – Doświadczenie restauracyjne kontra fast food pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pasztet cielęcy 204

Pasztety dotarły do nas z kuchni francuskiej. Pate przygotowywany ze zmielonego mięsa, warzyw, ryb, grzybów czy sera królował tam na stołach od XVII wieku, choć są dowody że już starożytni Rzymianie jadali dość podobne potrawy. Mimo tego to Francuzi cieszą się najbardziej kulinarną sławą pasztetową. Do wyrobu tradycyjnego pasztetu polskiego potrzeba kilka gatunków mięsa - najczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik, dodatkowo

Zasmakuj Kuchni
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 153

miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku. Sałatka była nieco bardziej burżujska niż teraz. Ze składników rozpoznamy tylko korniszony i ziemniaki. Zamiast marchewki były raki. Też

Ugotowane pozamiatane
Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym 161

gram śledzi solonych 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 spore białe cebule  pieprz świeżo mielony  łyżeczka miodu akacjowego  Śledzie namoczyć wcześniej w mleku (12 godzin) Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać oliwą, dodać przyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać

AZgotuj!
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 803

przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś

Kolorowy Przepisownik
ZAKRĘCONE CIASTKA Z MASĄ ORZECHOWĄ 2198

uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować masą orzechową. Posypać z wierzchu skórką

Kuchnia w opałach
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 608

będzie idealną propozycją na wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania

Malinowo w kuchni
Domowe Rogaliki Maślane 103

ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu mam kontrolę nad tym co jem Wiem, że dla większości osób to pewnie strata czasu. Ja wolę poświęcić dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem domowych

rabarbarowo
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-) 137

przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-)  Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-)  Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją  Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)  Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki ciepłego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 153

Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa  Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną  Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe

Mania Wypiekania
Łosoś w cieście 148

przyjemne przepisy na obiad. Przynajmniej ja sobie takie cenię. Łososia w cieście pokochałam od pierwszego przyrządzenia. Rodzinka od pierwszego podania . Na piątkowy obiad jak znalazł. Składniki: opakowanie świeżego ciasta francuskiego dwa filety z łososia opakowanie szpinaku mrożonego w liściach przyprawa do ryby 2 ząbki czosnku sól ziołowa żółtko Wykonanie: Ciasto rozłożyć i delikatnie rozwałkować. Podzielić na 4 części. Rozmrozić szpinak

Mama z miasta
Kalerosse – sałatka z kalerosse 120

Kalerosse - „ kale ” - jarmuż i „ brussels ” - brukselka. Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy. 150 g kalerosse*, sól, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 płaska łyżka miodu (u mnie leśny), 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego, 1 – 2 mandarynki, Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki. Przygotować sos: do miseczki wlać

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania