francuskie - 6660 przepisów (strona:267/444)

Kruche rogaliki z różą 169

szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na dłużej. Ciasto na te rogaliki delikatnie listkuje, jak w cieście francuskim. Z tą różnicą, że tutaj wspaniale czuć twarożek waniliowy:) Rogaliki, choć są bardzo słodkie i gdzieniegdzie nadzienie trochę z nich wypłynie podczas pieczenia, są tak pyszne i delikatne, że warto

Posadzone i zjedzone
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 154

grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 246

ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne 177

pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni

Biały fartuszek
Francuska zupa cebulowa 174

Tradycyjna francuska zupa cebulowa od razu skradła moje serce. Jest to prosty przepis, ale wymagający odrobinę cierpliwości. Cebule trzeba smażyć na wolnym ogniu, aż uzyska brązowy kolor. Jeśli pójdziemy na skróty i nie będzie dostatecznie podsmażona to zupa nie będzie miała słodkawego smaku. Natomiast jeśli będziemy smażyć na dużym ogniu to ją przypalimy i będzie gorzka a tego nie chcemy

Biały fartuszek
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 129

hibiskusa, skórka owocu dzikiej róży, kawałki migdałów i goździki. Świetnie rozgrzewa i nie pobudza, więc lubię ją popijać późnymi wieczorami. Miód z Nikaragui Do tej pory próbowałam miodów polskich, francuskich, niemieckich i angielskich, ale... miodu z Nikaragui dopiero po raz pierwszy! Jest to naturalny, czysty miód ekologiczny z dzikich kwiatów. Ma przyjemną, kremową konsystencję, więc świetnie smaruje się

Poranek na słodko
Pieczony camembert. 156

nawet nazwać przepisem na danie. Za to spokojnie można to nazwać sposobem na miłe spędzenie czasu. Miłe i pyszne. Camembert, czyli przysmak z Normandii, jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów (doczekał się swoich lokalnych wersji i podróbek niemal na całym świecie) i świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Potraktowany w ten sposób staje się półpłynnym delikatnym kremem, który

zadanie-gotowanie
Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami 185

obiad, i pewnie dlatego jakoś nie po drodze mi z trzyskładnikowymi obiadami Składniki na 4-6 porcji: około 1 kg warzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew opakowanie ciasta francuskiego 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone) 3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

greenscarf
Tarta z porem i kozim serem. 135

Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego

zadanie-gotowanie
Planète danse - pląsy po francusku 104

Festival Kidzik” - no i przyszło mi śpiewać po francusku / choć nic nie rozumiałam :). Fajna zabawa w graficznej i dźwiękowej scenografii w 360 stopniach Mamemo inspirowane sztuką pop-art i muzyką świata. Antek bawił się znakomicie i to było najważniejsze. Charakter Mamemo to rodzaj Małego Księcia, który "sam próbuje" odkrywać świat przy muzyce i w tańcu. W skrócie

Z notatnika
Wiążemy czerwoną kokardkę, a bezkrytycznie trujemy antybiotykami 149

Pixabay /  CC0 Public Domain Skąd się zaczęło moje zainteresowanie ziołami i naturalnymi metodami domowego leczenia? Francuski pisarz Voltaire (Wolter) powiedział kiedyś żartobliwie, że lekarz to człowiek, który nie znane sobie leki pakuje do jeszcze mniej mu znanego organizmu. Choć w dzisiejszych czasach to powiedzenie straciło swój sens, to myślę, że w dużej mierze jest nadal bardzo aktualne

Z notatnika
Miasteczko saksofonów Dinant 163

informacji na oficjalnej stronie Cytadeli:  www.citadellededinant.be CITADELLE DE DINANT Place Reine Astrid 5 5500 Dinant Warto również przepłynąć się po rzece Mozy u podnóża malowniczych skał w pobliżu francuskiej granicy. W zależności od wykupionego rejsu można podziwiać wiele atrakcji na wodnym szlaku: Rocher Bayard, most Bridge Saint John, zablokować Anseremme, Anseremme Priory, Zamek i ogrody Freyra, słynne skały wspinaczkowe

Z notatnika
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 151

mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczarki bezowe 158

obracania światła spolaryzowanego. Oprócz tego, Cream of Tartar spala się niebieskim płomieniem wskazującym na obecność dużej zawartości potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej. Pieczarki bezowe są bardzo spektakularnym wypiekiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem

mojewypiekiinietylko
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 156

winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon curd oraz kruszonki zrobiło ten deser ADRES RESTAURACJI: Zobaczcie też: Restauracja Signature | Warszawa Restauracja The One Francuska 3 | Warszawa Artykuł La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania