francuskie - 6660 przepisów (strona:267/444)

KURCZAK W CZOSNKU Z LION 149

LION.Mięso kurczaka jest pyszne ,delikatne i rozpływa się w ustach z każdym kęsem.Ten przepis jest najlepszy na pierš z kurczaka ,spróbujcie i się przekonajcie , że kuchnia francuska jest wspaniała.Mało pracy a ile przyjemności z jedzenia :).Moja przyjaciółka była nim zachwycona i zjadła do ostatniego okruszka.Pycha.... Przepis na jedną osobę: pierś z kurczaka sól papryka czerwona

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki drobiowe 155

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}       Składniki: 1 szt. podwójny filet z kurczaka 2 szt. zupa francuska cebulowa Knorr 250 ml. śmietany 30%   1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio

W garach u Gosi
21 lat, Sokołów i gotowanie 139

pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłkowe róże – zrób to sam. Przepis w 10 krokach 597

Ci, który znają mnie już trochę wiedzą, że preferuję potrawy proste w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu, a przy tym gwarantujące wspaniały efekt wizualny

Wiszniówka
Kruche rogaliki z różą 166

szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na dłużej. Ciasto na te rogaliki delikatnie listkuje, jak w cieście francuskim. Z tą różnicą, że tutaj wspaniale czuć twarożek waniliowy:) Rogaliki, choć są bardzo słodkie i gdzieniegdzie nadzienie trochę z nich wypłynie podczas pieczenia, są tak pyszne i delikatne, że warto

Posadzone i zjedzone
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 150

grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 240

ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne 170

pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni

Biały fartuszek
Francuska zupa cebulowa 169

Tradycyjna francuska zupa cebulowa od razu skradła moje serce. Jest to prosty przepis, ale wymagający odrobinę cierpliwości. Cebule trzeba smażyć na wolnym ogniu, aż uzyska brązowy kolor. Jeśli pójdziemy na skróty i nie będzie dostatecznie podsmażona to zupa nie będzie miała słodkawego smaku. Natomiast jeśli będziemy smażyć na dużym ogniu to ją przypalimy i będzie gorzka a tego nie chcemy

Biały fartuszek
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 126

hibiskusa, skórka owocu dzikiej róży, kawałki migdałów i goździki. Świetnie rozgrzewa i nie pobudza, więc lubię ją popijać późnymi wieczorami. Miód z Nikaragui Do tej pory próbowałam miodów polskich, francuskich, niemieckich i angielskich, ale... miodu z Nikaragui dopiero po raz pierwszy! Jest to naturalny, czysty miód ekologiczny z dzikich kwiatów. Ma przyjemną, kremową konsystencję, więc świetnie smaruje się

Poranek na słodko
Pieczony camembert. 152

nawet nazwać przepisem na danie. Za to spokojnie można to nazwać sposobem na miłe spędzenie czasu. Miłe i pyszne. Camembert, czyli przysmak z Normandii, jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów (doczekał się swoich lokalnych wersji i podróbek niemal na całym świecie) i świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Potraktowany w ten sposób staje się półpłynnym delikatnym kremem, który

zadanie-gotowanie
Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami 180

obiad, i pewnie dlatego jakoś nie po drodze mi z trzyskładnikowymi obiadami Składniki na 4-6 porcji: około 1 kg warzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew opakowanie ciasta francuskiego 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone) 3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

greenscarf
Tarta z porem i kozim serem. 132

Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego

zadanie-gotowanie
Planète danse - pląsy po francusku 101

Festival Kidzik” - no i przyszło mi śpiewać po francusku / choć nic nie rozumiałam :). Fajna zabawa w graficznej i dźwiękowej scenografii w 360 stopniach Mamemo inspirowane sztuką pop-art i muzyką świata. Antek bawił się znakomicie i to było najważniejsze. Charakter Mamemo to rodzaj Małego Księcia, który "sam próbuje" odkrywać świat przy muzyce i w tańcu. W skrócie

Z notatnika
Wiążemy czerwoną kokardkę, a bezkrytycznie trujemy antybiotykami 146

Pixabay /  CC0 Public Domain Skąd się zaczęło moje zainteresowanie ziołami i naturalnymi metodami domowego leczenia? Francuski pisarz Voltaire (Wolter) powiedział kiedyś żartobliwie, że lekarz to człowiek, który nie znane sobie leki pakuje do jeszcze mniej mu znanego organizmu. Choć w dzisiejszych czasach to powiedzenie straciło swój sens, to myślę, że w dużej mierze jest nadal bardzo aktualne

Z notatnika

Proponowane wyszukiwania