cuoca Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni RISOTTO Z BOROWIKAMI autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Grzyby marynowane autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza autorka: Hajduczek
Weekendy w domu i ogrodzieGotowane, smażone, z ketchupem lub musztardą, w cieście francuskim, w bułce, na śniadanie, na lunch, na kolację, dla dorosłych, dla młodzieży i dla dzieci. Produkt uniwersalny i ponadczasowy. W ostatnich czasach jednak wzięty pod lupę ze względu na przydatność do spożycia dla wegetarian. Dlaczego? A to ze względu na wątpliwą zawartość mięsa, zastąpioną podobno tekturą i papierem toaletowym. Cytując
Marder&Marder Manufactureudek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej · Szczypta czosnku · Pieprz · Papryka ostra
Kulinarna ChwilaCRÈME BRÛLÉE Zapraszam do zrobienia zapiekanej śmietanki, czyli tzw. Crème brûlée . Klasyczny francuski deser w najlepszym wydaniu. Można go podać z kwaśnymi lodami np. z brusznicy lub leśnej żurawiny. Składniki śmietanka 30% 400 ml cukier 70 g żółtka 6 szt. laska wanilii 1 szt. cukier do karmelizowania Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania. Wyciągamy ziarenka
chefintheforestteraz włoska Margherita ma konkurencję! Przepisy na szybkie śniadania znajdziecie tutaj: Kakaowy placek owsiany z patelni Fit kasza manna o smaku szarlotki Kanapka Caprese z pesto orzechowym Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami Artykuł Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniechleba …do bułeczek …do krakersów …do chrupkiego pieczywa …do wafli ryżowych lub kukurydzianych Polecam… ** Mini tortille z papryką i ogórkiem ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Pizza z patelni Składniki: 1 puszka konserwy mięsnej (ok. 300 g) 5 jaj ugotowanych na twardo 3-4 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka
Kulinarny S.O.S.chleba …do bułeczek …do krakersów …do chrupkiego pieczywa …do wafli ryżowych lub kukurydzianych Polecam… ** Mini tortille z papryką i ogórkiem ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Pizza z patelni Składniki: 1 puszka konserwy mięsnej (ok. 300 g) 5 jaj ugotowanych na twardo 3-4 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka
Kulinarne S.O.S.większa cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki szałwii kulka mozzarelli (~125g) 100g zmielonego suchego chleba na zakwasie 1kg mięsa mielonego mieszanego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 jajko kilka plastrów wędzonego boczku 250ml rosołu lub bulionu 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Koper
Codzienne Gotowaniecebula 250 g pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oliwie Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wrzątku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenblisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne, a że tata
Słodki sentymentPasztety w cieście to francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy
Smaczny zeszytWariacja na temat francuskiego ciasta “kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Składniki: Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Ciasto: 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g) 2 kubeczki cukru 1 łyżka
Słodki Blog