francuskie - 6660 przepisów (strona:271/444)

Maślany placek drożdżowy 195

okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe w wersji słodkiej to, podobnie jak w przypadku innych cudów kulinarnych, wymysł francuski. Już w średniowieczu wypiekano na terenie Francji galette perouges, czyli tartę ze słodkiego ciasto przygotowanego na bazie świeżych drożdży. Skąd taka popularność tego ciasta? Być może wynika to z faktu jego

Jacob Tastes
AMERYKAŃSKIE RURKI ORZECHOWE 93

kuchnię Amerykańską. Jest prosta i łatwa w sam raz na Błyskawiczny Piatek,ale też  tłusta i tucząca. Niby to prawda , ale nie wszystko.Tak samo jest z naszą czy Francuską , która wprost opływa masełkiem.Gdyby nie te tuczące,pyszne składniki , kuchnia by była smutna , mdła i niejadalna.Dlatego od czasu do czasu trzeba sobie raz w miesiącu zjeść cos tuczącego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1825

mój ulubiony i sprawdzony przepis, który kiedyś dostałam od znajomych mieszkających w Belgii i specjalizujących się w kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że wymagają czasu i zabawy podczas przygotowań... Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.  Na dniach zaprezentuję Wam mój

Di gotuje
,,Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką Parmeńską’’ 100

suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia 1 łyżeczka oliwy Sposób wykonania

Podróż w kulinaria
Golona dla chłopa 2 210

pęczek natki pietruszki jedna cała pora   4 listki laurowe  10 ziaren pieprzu kolorowego  3 łyżki warzywka  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy francuskiej  Wykonanie   Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny

Mój Smak
Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 147

ustach a sos jest bardzo kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę

Mienta blog
“Niebezpieczne związki kulinarne” – recenzja 104

ziemi, ponieważ poznaję ją poprzez bliskie mi postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy

Ugotowane pozamiatane
ZUPA CEBULOWA Z LION 101

Przepis dostałam od moich francuskich znajomych.Zupa bardzo smaczna,kremowa i pyszna. 10 dag.włoszczyzny 20 dag.cebuli 20g.tłuszczu 4g.mąki 40g.słoniny 20g.sera żółtego 10g.pieczywa sól przyprawy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Włoszczyznę zalewamy wodą,solimy,i gotujemy.Cebulę drobno pokroić i dusić na tłuszczu.Do  cebuli dodać mąkę i smażyć na złoty kolor,po czym rozprowadzamy zimną wodą,dodajemy to do zupy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z MUSZTARDĄ DIJONE 157

Zupa pełna smaku warzyw i musztardy francuskiej,choc tylko mamy w zupie dosłownie jej posmak.Lekko nadaje jej ostrości , co tylko wychodzi jej na dobre.Polecam taką zupę krem na wspólne rodzinne spotkania:). 50 dag.fasolki szparagowej 1 op.mrozonki warzywnej 8 składnikami 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 -2 łyżeczki musztardy DIJONE 1 łyżeczka kozieradki parmezan ****************************************** Fasolkę ugotować w wodzie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 143

się po domu, nie mając siły na nic. No dobrze, na zrobienie pysznych krewetek zawsze będę miała siłę. Na ich zjedzenie – tym bardziej Jednak największym odkryciem we francuskich Alpach okazały się nie zwyczajowe krewetki, nie ślimaki, nawet przegrzebki mi tyłka nie urwały (serio, nie wiem o co tyle halo i dlaczego w każdym „MasterSzefie” pieją

gutfut
Creme brulee 182

Znany na całym świecie francuski deser Creme brulee. Klasyk wśród deserów.   Bardzo prosty i wykwintny jednocześnie. W jego skład wchodzą śmietanka, cukier i żółtka, ale deser słynie przede wszystkim ze swojej karmelizowanej skorupki, która pęka za pierwszym zanurzeniem łyżeczki w słodkim kremie. Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie

W kuchennej krainie
Szybkie kanapki z pasztetem 119

smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego z dodatkiem przypraw, ewentualnie niewielką ilością warzyw. Dostępny jest także pasztet francuski, który wyróżnia się pikantnym smakiem, dzięki posypce z zielonego pieprzu. Pasztety drobiowe charakteryzują się bardzo delikatnym, subtelnym aromatem i kremową konsystencją. Pasztety smakują samodzielnie, jak i na kanapkach, których przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Malinowa tarta 142

wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe

mojewypiekiinietylko
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 134

jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów i bardzo jej smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska

greenscarf
Szpajza francuskoł (Mousse au chocolat) 137

Ludzie sie bez wakacje smykaj ōm 1 po cołkim świecie, próbujōm roztomajtego jedzynia, a potyn jadōm do dōm i sie myślōm, że zjedli by sie tego

Chop w kuchni