francuskie - 6660 przepisów (strona:271/444)

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, pieczonym kurczakiem – na bogato 263

rodzaj ) 1 pieczona pierś z kurczaka ( podwójna ) Puszka kukurydzy Pieczarki marynowane Pęczek szczypiorku 3 ogórki korniszony 1 świeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś

Smaki Ewy
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 241

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy

Luźna Kuchnia
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 219

Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.  Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków  2 łyżki

Szefowa kuchni
Gulasz mięsny z dzika 142

Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka

codojedzenia
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 259

chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące

Ostra na Słodko
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej 112

soczystym środkiem. Idealnie na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska do piwa. Składniki: 1kg skrzydełek 1 cebula 4 łyżki musztardy (stołowej, miodowej, jaką macie) 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 2 łyżki miodu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól, pieprz wg uznania Skrzydełka myjemy, przecinamy na 3 części, lotki wyrzucamy. Cebulę kroimy

Gotowanie i blogowanie
Pikle w zalewie musztardowej 149

Pikle w zalewie musztardowej Składniki: 3 kg ogórków pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca Zalewa: 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie:   Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy:  3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki

W Moim Magicznym Domu
Tosty francuskie z serem 236

tostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie! Składniki: 2 kromki chleba 1 jajko + łyżka mleka sól, pieprz do smaku ser żółty Sposób przygotowania: 1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku. 2. Kromki chleba maczać w jajku. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć

Kuchnia domowa Ani
Zupa cebulowa 138

Trochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać

Czerwony Gupik
Kiełbaski w cieście francuskim 117

Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie:  Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 227

sumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy

Jacob Tastes
Surówka z kalafiora 174

łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu  -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest  umieścić wszystko w małym słoiczku i energicznie potrząsać, aby składniki dokładnie

Kulinarne przemyslenia
Drożdżowe rogaliki z marmoladą i budyniem 164

środka, później drugi. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Składanie jest bardzo podobne jak w cieście francuskim ( klik ). Gdy masełko połączy się z ciastem, rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na długie paski o szerokości ok. 8 cm, a każdy pasek

Nastoletnie Wypiekanie
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 151

stopni, a już kolejnego niespełna 20. Lidl, 1 sierpnia znienacka wprowadził do sprzedaży kilkanaście win z Hiszpanii i Portugalii, dając nam odpocząć od niepodzielnie panujących od wielu miesięcy francuskich etykiet. I wygląda, że dobrze trafił, bo w ofercie są wina na każdą pogodę: białe, czerwone i musujące. W upalny wieczór spróbowaliśmy Albariño Sentidiño 2015 (19,99 zł). Jest to młode

królestwo garów
Podstawy mielenia kawy 189

mielenia sprawdzi się w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa grubo mielona - wyglądem zbliżona do kryształków cukru lub drobnej soli morskiej. Jest idealna do ekspresów przelewowych, dripów i pras francuskich. Powyższa rozpiska to jednak ramowe zasady, które są zalecane w parzeniu kawy. Każdy może sam eksperymentować na tym polu, dobierać rożne stopnie zmielenia i szukać idealnego sposobu dla siebie. Podstawy

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania