rodzaj ) 1 pieczona pierś z kurczaka ( podwójna ) Puszka kukurydzy Pieczarki marynowane Pęczek szczypiorku 3 ogórki korniszony 1 świeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś
Smaki EwySkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy
Luźna KuchniaFrancuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów. Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki
Szefowa kuchniGulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka
codojedzeniachyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące
Ostra na Słodkosoczystym środkiem. Idealnie na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska do piwa. Składniki: 1kg skrzydełek 1 cebula 4 łyżki musztardy (stołowej, miodowej, jaką macie) 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 2 łyżki miodu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól, pieprz wg uznania Skrzydełka myjemy, przecinamy na 3 części, lotki wyrzucamy. Cebulę kroimy
Gotowanie i blogowaniePikle w zalewie musztardowej Składniki: 3 kg ogórków pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca Zalewa: 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy: 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki
W Moim Magicznym Domutostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie! Składniki: 2 kromki chleba 1 jajko + łyżka mleka sól, pieprz do smaku ser żółty Sposób przygotowania: 1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku. 2. Kromki chleba maczać w jajku. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć
Kuchnia domowa AniTrochę do francuskiej zupy cebulowej jej daleko, ale jest zadziwiająco smaczne. Trochę się obawiałam przed jej zrobieniem, jak widać niepotrzebnie. Minusem tej zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać
Czerwony GupikKolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie: Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut
Tradycyjna Kuchniasumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy
Jacob Tastesłyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest umieścić wszystko w małym słoiczku i energicznie potrząsać, aby składniki dokładnie
Kulinarne przemysleniaśrodka, później drugi. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Składanie jest bardzo podobne jak w cieście francuskim ( klik ). Gdy masełko połączy się z ciastem, rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na długie paski o szerokości ok. 8 cm, a każdy pasek
Nastoletnie Wypiekaniestopni, a już kolejnego niespełna 20. Lidl, 1 sierpnia znienacka wprowadził do sprzedaży kilkanaście win z Hiszpanii i Portugalii, dając nam odpocząć od niepodzielnie panujących od wielu miesięcy francuskich etykiet. I wygląda, że dobrze trafił, bo w ofercie są wina na każdą pogodę: białe, czerwone i musujące. W upalny wieczór spróbowaliśmy Albariño Sentidiño 2015 (19,99 zł). Jest to młode
królestwo garówmielenia sprawdzi się w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa grubo mielona - wyglądem zbliżona do kryształków cukru lub drobnej soli morskiej. Jest idealna do ekspresów przelewowych, dripów i pras francuskich. Powyższa rozpiska to jednak ramowe zasady, które są zalecane w parzeniu kawy. Każdy może sam eksperymentować na tym polu, dobierać rożne stopnie zmielenia i szukać idealnego sposobu dla siebie. Podstawy
Kuchcik gotuje