Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik: maślanka, olej
królestwo garówClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu
Chilli Czosnek i Oliwawspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już gotowe, przygotowane modną od pewnego czasu metodą sous vide. Cóż to takiego? Sous vide to metoda gotowania, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie "w próżni". Polega ona na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje
Codzienna kuchnia niecodziennataka dolegliwość, która pojawia się, gdy wychodzicie od dobrych kucharzy z domu albo z restauracji. Ja tak wyszedłem od Mateusza i Mateusza, którzy przygotowali wystawną kolację w stylu francuskim. Właściwie należałoby napisać wytoczyłem się . Wszyscy się wytoczyliśmy. Chłopcy mieszkają w przepięknie zielonej, o tej porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco
GRUBY WAŁEKDoskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia
Czerwień i błękitWytwarzane są bez tłuszczu,mąki ,cukru,mleka w proszku.Smakują i na słodko i na słono. 1 op.paczki wafli ryżowych z solą morską 30dag.pasztetu 4 łyżki musztardy francuskiej koperek 1 cebula pieprz trochę oliwy z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pasztet mieszamy z musztardą,oliwą.Mieszamy,dodajemy pieprz,koperek posiekany drobno i posiekaną drobno cebulę.Wymieszać i smarować wafle ryżowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCoraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko
Ugotowane pozamiataneprzeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest Dzień Naleśnika . W większości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się
To co kochamPowoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, dobijano targu, podawano nawzajem ręce, wołano po łacinie „Rata fiat!” (Niech będzie zgoda, zgoda niezmienna) i wypijano kielichy. Czasami nazwę ratafia zastępuje się określeniem „ tutti frutti ”, co oznacza z włoskiego „wszystkie owoce”. Owoce dodajemy
To co kochamprzyznać, że kaszanka zyskała na urodzie i smaku dzięki takiemu połączeniu składników. Pychota! Składniki: • 4 duże kwaśne jabłka • 50 dkg kaszanki • 2 cebule • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jabłka umyć, ściąć czapeczki i wydrążyć miąższ,tak aby pozostało ok. 1 cm ze skórką
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego
To co kochamjest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów – niemieckiego Eier czyli jajka i francuskiego cognac czyli koniak. Jest to też odpowiednik adwokata wywodzocego się z Holandii z 1876 roku, który był ulubionym napojem prawników. Podobno raczyli się
To co kochamdwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka. Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała i rekomendowała
To co kochamTego ostatniego może akurat nie być w domu, więc może zastąpić go gruboziarnisty pieprz mielony. Natomiast sos balsamiczny można zastąpić płynnym miodem, co spowoduje, że gruszka nabierze francuskiego charakteru. Przekąska jest bardzo smaczna, bo nawet chłopakom smakowała, ale pewnie tylko dlatego, że nie wiedzieli, iż jedzą kozi ser Składniki: • 2 duże gruszki • 150 g twardego sera
To co kocham