francuskie - 7160 przepisów (strona:263/478)

Crepes – naleśniki 116

mieszanka serka mascarpone, śmietany i miodu, pyszne i proste. Zapraszam! Print Crepes - naleśniki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cieniutkie i delikatne naleśniki w stylu francuskich naleśników Crepes, podane z serkiem mascarpone i miodem. Pyszne! Course Desery Cuisine French Keyword mascarpone, wegetariańskie Prep Time 8 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 28 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka 161

Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :) Link do filmu: 031 Szarlotka na kruchym cieście Deser, deserek Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ensaïmada 185

użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy w tym tygodniu upiekłam wersję, w której ciasto listkuje się dzięki kilkukrotnemu składaniu jak w cieście francuskim. Pracy przy nim jest jednak o wiele mniej, więc się nie przerażajcie 😊 Bardzo polecam ten cudowny wypiek z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Składniki : 35 g świeżych drożdży

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos winegret 154

Winegret to spolszczona nazwa sosu vinaigrette, co z francuskiego oznacza po prostu ocet. Jest to zimny sos do sałatek wykonywany głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda The post Sos winegret appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Najlepsza sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami 139

marnuję, po co wyrzucać coś co możemy jeszcze zjeść, wykorzystać ? Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkami 4 ziemniaki 1 cebula 2 ogórki kiszone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej ząbek czosnku pieprz, sól zielona pietruszka   Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórki w kostkę. Przekładamy do miski. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą

Kuchnia na wzgórzu
Chałka z kruszonką pieczona w foremce 115

przepisu jest bardzo plastyczne i łatwo się formuje. Bez problemu można z niego zapleść piękną chałkę. Zdecydowałam się na upieczenie jej w foremce, żeby mieć idealną bazę do tostów francuskich :) Składniki: 480 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 1 duże jajko 60 g drobnego cukru (dałam 100 g.) 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka

Świat Ciasta
Sałatka z łososiem i gruszką 152

składników. Potrzebujemy: 100 g wędzonego łososia 1 paczka mixu sałat 1 gruszka 0,5 awokado 1 camembert (krążek 100-120g) 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy

Emskie Smaki
Rodzaje Biszkoptów 118

Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy poniżej o innych wariacjach biszkoptu, które możemy spotkać w różnych zakątkach naszego świata. Biszkopt genueński To włoski i francuski przysmak nazywany tam Genoise Sponge. Jest to biszkopt, gdzie białko i żółtko jaj są ubijane jednocześnie. W przypadku tego biszkoptu jajka są ubijane z cukrem w kąpieli wodnej w temperaturze

SmartBake.pl
Ciasto parzone – wiadomości podstawowe. 107

Ciasto parzone – co to jest? Ciasto parzone , nazywane również ptysiowym , jest bardzo smacznym i delikatnym deserem, które jest bardzo popularnym francuskim deserem (fr. pâte brassée ). Stosuje się je do przygotowania malutkich profiterolek , ptysi z kremem , eklerów , a także popularnej karpatki i wiele innych, pięknych, kształtnych ozdobnych deserów jak np. łabędzie z ciasta parzonego. Jak zrobić idealne ciasto parzone

SmartBake.pl
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą 129

porcji) : 1 kg białej kiełbasy 4 cebule (ok pół kg) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub jasnego piwa) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku kilka gałązek tymianku Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Do brytfanki wyłożyć kiełbaski i cebulę. Wino, sos sojowy, miód, musztardę

Obiad gotowy
Fougasse - francuskie pieczywo na drożdżach 114

Domowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas

SMYKWKUCHNI
Pieczony naleśnik – dutch baby 89

pewnością idealna propozycja dla wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie! Polecane przepisy: – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – racuchy drożdżowe – tosty francuskie – placki serowe z jabłkami – jabłka w cieście – placuszki jogurtowe z owocami – placuszki pełnoziarniste – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: 2-3 porcje Przygotowanie: 30 minut

nietylkopasta.pl
Beza szwajcarska 137

Beza szwajcarska to jeden z trzech rodzajów bezy obok włoskiej i francuskiej. Jest bardzo stabilna i odporna na różnice temperatur. Ma aksamitną, lekko ciągnącą konsystencję, jest dosyć gęsta i wspaniale nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju dekoracji – również takich, które mają drobne detale. Do przygotowania bezy szwajcarskiej bardzo przydatne są waga kuchenna i termometr cukierniczy. Jeśli jednak nie macie

Ciastkozercy
Makaroniki 113

Makaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy kolorowe

niecodziennikpary