francuskie - 7160 przepisów (strona:264/478)

Kurczak w porach w wolnowarze 123

musztardą. Jeżeli takiej nie macie lub nie lubicie, można użyć musztardy Dijon. W trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto więc podać mięso z puree ziemniaczanym lub np z francuskimi kluskami. Polecam!  Kurczak w porach w wolnowarze - przepis składniki 450 g udek kurczaka, bez kości 200 g porów ( białe części) 1 cebula 3 ząbki  czosnku

Stare Gary
Polskie hot dogi z Chicago 114

się w gronie ludzi uważanych za bogatych, zaradność, a może wszystkie na raz. Tak narodziła się mała tradycja, że od czasu do czasu robimy sobie haute dogi. Haute z francuskiego wysokie, a konkretniej rzecz biorąc wysokich lotów, czy mówiąc prościej – luksusowe.  Plan był zjeść je dzisiaj. Niestety coronawirus pokrzyżował nam plany, gdyż cześć postanowiła ograniczać kontakty ludzkie, na jakie

Kryzysowa Książka Kucharska
CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW 178

Wami prosty przepis na ciasteczka z 3 składników, bardzo łatwe w zapamiętaniu składniki, w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne chrupiące warstwy). Jednego jestem pewna, jeśli zasmakujecie – na jednym się nie skończy! Polecam ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie, do kawy

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z soczewicy i boczku 103

Byłam na kursie gotowania kuchni francuskiej i to jest jeden z przepisów które przygotowaliśmy. odbyło się to w Gdyni K5 Akademia Kulinarna. Było super, bardzo miła atmosfera a co najważniejsze – wszyscy lubimy gotować. Soczewicę wypłukać, następnie gotować w wywarze drobiowym. Gotować około 25 minut. Co jakiś czas zamieszać. Mocno rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Podczas

Kuchnia Pokoleń
Sałatka ze szpinakiem i granatem 124

serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 płaska łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego jasnego Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć

Kuchnia domowa Ani
"Słodziutki. Biografia cukru" - recenzja 147

rzeczywiście czyta się jak dobrą biografię - możemy śledzić historię wpływu cukru nie tylko na poszczególnych ludzi, ale i na całe państwa. Poznamy burzliwy romans brytyjskiej królowej Elżbiety I oraz francuskiego króla Ludwika XIV ze słodyczami. Przeczytamy o tym, jak cukier przyczyniał się do rozkwitu oraz upadków całych krajów. Dowiemy się, jak żądza cukru doprowadziła do rozkwitu niewolnictwa oraz wybuchu wojen

Z notatnika dietetyka
Tajlandzka przygoda, czyli nasz pierwszy raz w Azji! 133

wyprawa w nieznane, skrupulatnie zaplanowana i wyczekana. Na początku musieliśmy wybrać miejsce, wśród typów znalazły się Karaiby - z Dominikaną i Arubą na czele, w grę wchodziły także Malediwy, Polinezja Francuska, rozważaliśmy także Stany (niestety planowanie rozpoczęliśmy przed zdjęciem obowiązku wizowego przez USA). Dominik przebąkiwał coś o Tajlandii, ale przyznam, że mimo wielu zachwytów, obejrzanych relacji i zdjęć znajomych, wciąż

Cooking Monster
ciasteczka orkiszowe z twarogiem 139

Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny Po tym czasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego! Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie

mojej kuchni
Winna Szkoła: Temperatury serwowania wina 99

Rioja, Barolo, Amarone Della Valpolicella, australijski Shiraz oraz rocznikowe Porto serwujemy w temperaturze pokojowej, co oznacza temperaturę pomiędzy…. 15-18 stopni Celsjusza. Taka właśnie była temperatura pokojowa w dawnych francuskich chateaux Na zdrowie

Kate's Kitchen
Pieczone pierogi Pina Colada 104

opada. Pierożki idealnie wpasują się w nadchodzące walentynki albo jeszcze lepiej sprawdzą się na stole Wielkanocnym. Chcecie więcej propozycji świątecznych przepisów? Zajrzyjcie tutaj: Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką Czekoladowe jajka wielkanocne Artykuł Pieczone pierogi Pina Colada pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z musztardą i curry / Potato gratin with mustard and curry 167

oliwy z oliwek 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szkl. drobno startego dojrzewającego sera (użyłam sera Bursztyn) natka pietruszki do posypania sól, pieprz Surówka: 1/2 dużego jabłka 1/2 małego selera 1 mała czarna rzepa 1 łyżeczka soku

Delicious Place
Kiszone cytryny 128

Opis Kiszone cytryny : Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem marokańskiego tażin oraz ngam nguv – kambodżańskiej zupy z kurczakiem. Możemy je spotkać również w kuchni francuskiej. Samo kiszenie nie jest skomplikowane. Jednak trzeba znaleźć dobrej jakości cytryny. Muszą być dobrej jakości, koniecznie niewoskowane, które bez problemu można będzie zjeść ze skórką, bo tak własnie zjada się kiszone cytryny. Mają niezwykle intensywny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne