francuskie - 7160 przepisów (strona:273/478)

Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 194

siebie. Na pamiątkę, na prezent, a przy okazji można posilić się wspaniałym jedzeniem kuchni polskiej.   Międzynarodowe menu zadowoli też gusta wielu smakoszy. Można zjeść tutaj hiszpańskie churros, pyszne francuskie naleśniki, czy węgierskie langosze oraz kupić austriackie sery. Można zaopatrzyć się w pyszne miody z różnych pasiek   a także kupić gotowe wędliny z najlepszych wędzarni. Jest też mnóstwo atrakcji

Kuchnia u Krysi
Zupa cebulowa z soczewicą 180

zimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję  z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć

Monia miesza i gotuje
Złote i chrupiące tosty cynamonowe 193

macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie? Służę pomocą. Idealne jesienne śniadanie w mojej wersji jest słodkie i aromatyczne, a do tego w pięknym złotym kolorze. Zachęcam do zrobienia tostów francuskich w takiej chrupiącej, rozgrzewającej i aromatycznej wersji. TOSTY CYNAMONOWE  w CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki: Tosty pszenne masło do smażenia do panierki: 2 szklanki płatków kukurydzianych Corn Flakes Pełne Ziarno Lubella

Bon appetit mon amie
Makaron ziemniaczany z kurkami 170

mniej lub bardziej zorganizowanych struktur poukładanych z kamieni. Kamienie miały to szczęście, że w przeciwieństwie do podobnych konstrukcji, nie zostały zabrane do budowy dróg czy budynków po wojnie prusko-francuskiej. Co nie zmienia faktu, że kolejne przedchrześcijańskie kultury ich nie wykorzystywały, chowając tam swoich zmarłych, wychodząc z założenia, że ziemia na tych terenach jest już odpowiednio ogarnięta. Dlatego oprócz grobowców

Kryzysowa Książka Kucharska
Jak zrobić musztardę? 202

Spróbowała cała moja rodzina, a brat oświadczył że zrobi mi całe pole gorczycy abym mogła zrobić masową produkcję. Czy to znaczy ze mu smakowało? Moja musztarda to ziarnista musztarda francuska, do tego dość pikantna – taka jak lubię. Jest genialna, prosta i idealnie nadaje się na prezent. Tak właśnie, pokażcie mi osobę która nie ucieszy się ze słoiczka domowego musztardowego

nietylkopasta.pl
Sałatka z brokuła z jajkiem i kukurydzą 182

brokuł 1 puszka kukurydzy 4 jajka  2 pomidory 1 szalotka 1 papryczka chili liście bazylii Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły umyć i podzielić

Gosia gotuje
Sałatka z fasolą pinto, kiszoną rzodkiewką i czerwoną quinoą 176

laktozy i dodatku wegańska) gotowa :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół główki niedużej czerwonej sałaty 4 pomidory gałązkowe 4 kiszone rzodkiewki pół puszki fasoli pinto 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wody pieprz sól Wykonanie: Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, układamy na talerzach, lub wrzucamy do miski. Dodajemy

Quinoa Raz!
Tosty francuskie z chałki ze smażonym kaki 113

niego jeden z najlepszych składników codziennej diety. Dlatego też postanowiłem podzielić się z Wami moimi przepisami w nowym cyklu z jajem w roli głównej! Dzisiaj na tapetę lecą tosty francuskie z chałki. Pachnące masłem i cynamonem, puchate i podane z owocem kaki skąpanym w syropie klonowy. Na deszczowy niedzielny poranek będą jak znalazł! :) * SKŁADNIKI dla 1-2 osób

Food Square
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 172

Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby

Kryzysowa Książka Kucharska
Croquembouche - francuski tort weselny 249

Croquembouche to nic innego jak mini ptysie wypełnione w środku kremem. Owinięte karmelowymi niteczkami. Prawdopodobnie deser wymyślił w roku 1700 francuski cukiernik Antoine Careme i był to tort weselny.  Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mus czekoladowy z ricotty 162

szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru cukier do smaku lub zamiennik

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego 219

masz dużo czasu..Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-) Czas przygotowywania: 5 minut Pieczenie: 20 minut Ilość ciasteczek: około 28 sztuk Składniki: • płat ciasta francuskiego – 275 g* • 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowego • cukier puder do oprószenia po upieczeniu

AniaGotuje.pl
Jak zrobić sos francuski Mornay 275

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia jasny sos francuski. To tylko kilka łatwo dostępnych składników. Sos idealny jest do: -  gotowanych szparagów - białego mięsa np. pieczonego kurczaka - jajek na twardo oraz w koszulkach - gotowanych i pieczonych ryb - pulpetów z kurczaka i ryb Czas przygotowywania: do 20 minut Ilość sosu:  4 porcje Składniki: • 30 g masła

AniaGotuje.pl
Słodka pizza z ciasta francuskiego 176

Prosty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę

AniaGotuje.pl
KREMÓWKA 209

zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą zachwyceni :) Polecam. SKŁADNIKI

Pani na deser