francuskie - 6660 przepisów (strona:273/444)

Babeczki waniliowe z malinami 182

Jeżeli zdecydujecie się zrobić te babeczki i zjecie choćby jedną, to poczujecie niedosyt i niesamowity smak. Wnętrze tych babeczek to coś pomiędzy ”muffinką” a francuską „magdalenką”. Wiem co mówię, bo piekłam i jedne i drugie. Koniecznie spróbujcie upiec i podać z takim lukrem. Można się rozmarzyć. Trudno o nich zapomnieć. Po prostu   niebo w gębie

Kuchnia u Krysi
Nadziewane pomidory na dwa sposoby 107

drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego -1 łyżeczka majonezu -1 łyżeczka musztardy francuskiej Jak poprzednio odcinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kawałki tuńczyka, groszek i mieszamy z majonezem i musztardą. Nadziewamy pomidory. Obie wersje można podać

Kulinarne przemyslenia
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 240

wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie) 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań z grilla

Dobra karma
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 121

ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się. Zdecydowana większość tych ząbków będzie poza samym kurczakiem, stworzą tylko aromatyczną otoczkę. Bo pieczony

Marder&Marder Manufacture
Tost Francuski 260

Opis: Tost francuski, nie tylko na śniadanie. Jednak jest kolejną świetną opcją na pożywne śniadanie, czyli na najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tosty są chrupiące z zewnątrz, a jednak mięciutkie w środku. Składniki: 4 kromki grubo pokrojonego chleba 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 50 g cukru 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Do miseczki rozbij

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z boczniakiem, kurczakiem i kaszą 269

piersi z kurczaka 1 niewielka cukinia ok. 200g. boczniaków 100g. kaszy owsianej - pęczak sałata lodowa sos musztardowy: 3 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki płynnego miodu 40g. oleju odrobina płatków czili 50 - 70ml. przegotowanej ostudzonej wody Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Zamarynować w  pesto szpinakowym , pozostawić na ok. 2 godz. Kaszę ugotować

Lubię to gotuję
Tordu z kiełbasą krakowską 154

Pomysłowe pieczywo nadziane kiełbasą krakowską. Tordu, z francuskiego "skręcony", piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu!     Składniki: (na dwie sztuki)   Ciasto: 500 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Ogórkowa ze świeżych ogórków 126

zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle, aby przykryć warzywa

królestwo garów
Carbonara w pięciu smakach, przystanek: FRANCJA – Pâtes à la Carbonara 135

Znane w świecie wyczucie smaku Francuzów ujawniło swój geniusz również w ich rodzimej wersji makaronu Carbonara. O ile kuchnię włoską można określić jako prostą, niewyszukaną i niedrogą, o tyle francuską – dokładnie odrwotnie 🙂 Włoska Carbonara została “ubogacona” przez kuchnię […] Artykuł Carbonara w pięciu smakach, przystanek: FRANCJA – Pâtes à la Carbonara pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad 173

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
DUSZONA CYKORIA NA PUREE Z BOBU 149

DUSZONA CYKORIA NA PUREE Z BOBU, czyli francuski klasyk w... Artykuł DUSZONA CYKORIA NA PUREE Z BOBU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 159

Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki .  Z labneh odcedzanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia w zalewie musztardowej 156

zimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej . W ten sam sposób można przygotować również cukinię. Do zalewy dodałam ostrzejszą musztardę kaszubską ale może być każda inna oprócz francuskiej. Zalewa z dodatkiem musztardy może nie prezentuje się zbyt apetycznie ale nadaje warzywom fajnego posmaku.  Jeśli ktoś ma nadwyżkę cukinii to polecam takie cukiniowe pikle, zimą będa jak znalazł jako

Monia miesza i gotuje
Powrót do źródeł w kuchni 228

hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej Warto zwrócić uwagę na ogromną różnorodność polskiej kuchni. W polskich przysmakach często zauważa się wpływy kuchni włoskiej, francuskiej czy niemieckiej. Genezy tego zjawiska należy dopatrywać się już w początkach istnienia Polski, za sprawą związków naszych królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury i zwyczaje

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania