francuskie - 6660 przepisów (strona:282/444)

Sałatka z buraków z gruszką 78

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić

królestwo garów
Szynka duszona z batatami 184

Bataty szybko się rozgotowują tworząc smakowity sos :) Składniki 0,5 kg szynki wieprzowej 3 średnie bataty 2 cebule sól, pieprz jałowiec mielony sos piri-piri 1 łyżka musztardy francuskiej zioła prowansalskie … Czytaj dalej Szynka duszona z batatami

czarrna od kuchni
Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 168

obiad, tj. jakąś 1/10 a resztę zamroziłam. Całą potrawę tak naprawdę robi „pangrattato” (w języku polskim to „bułka tarta”, ale wiadomo po włosku czy francusku, to nawet pierdnięcie brzmi pęknie) , sprawdzi się z pieczonymi zwykłymi ziemniakami, batatami, marchewką, pietruszką, selerem. Składniki na 3-4 porcje (jeżeli jest to danie główne) 1,5 g dyni pokrojonej

greenscarf
Miska warzyw w sosie musztardowo-miodowym. 172

dojrzałe, miękkie awokado - obrane i  pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej w małym słoiczku. Dopraw wg uznania. Sałatka: 1. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę

Powiedz dietom nie
Rillettes wieprzowe 129

Składniki: 550 g łopatki wieprzowej 290 g słoniny francuskiej 250 g boczku  2 cebule czerwona i biała 6-7 ząbków czosnku 5 listków laurowych 4-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić

Gaździnka warzy
Sałatka wiosenna z jajkami 120

jajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, sałata rzymska, sok z 1/2 cytryny, oliwa, cukier, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć. 2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody. Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości). Sałatę

królestwo garów
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 146

silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek.  (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki pieprzu sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo

Di gotuje
Zupa cebulowa z boczkiem i pomidorami 188

skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere . Smacznego

W kuchni Katie
Roladki z camembertem i żurawiną 194

złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim

Monia miesza i gotuje
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 144

Składniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej  4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka   włożyć

Proste Potrawy
Filet z kurczaka w pikantnej marynacie 189

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie

czarrna od kuchni
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 125

bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce

Mango Papaja
Sobotni omlet po omacku 188

frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę

Grunt to przepis!
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 183

pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki

Weekendy w domu i ogrodzie
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek 138

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania