francuskie - 6660 przepisów (strona:291/444)

Pieczone pierożki z pieczarkami 190

minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Monia miesza i gotuje
Sałatka grecka 194

nieco papryki i kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki

Passions hobbies life
Pomes daufines 102

Pomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Dynia na zimę wraz z poradami 217

znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 182

najlepiej. Pamiętajcie, że przed położeniem masy cukrowej tort musi być dokładnie obłożony tynkiem czyli: albo masą maślaną albo masą maślano-budyniową albo masą na bazie bezy szwajcarskiej lub masą francuską lub czekoladowym ganache. Składniki na obłożenie tortu 23-26 cm plus figurki. 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny

moj przepis na
Łosoś duszony z porami 67

stracić cennych wartości odżywczych. Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska". Spróbujcie, naprawdę warto

Milion Smaków
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 164

kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast

Sztuka gotowania w/g Samiry
,,Makaronikowe bałwanki’’ 93

Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy

Podróż w kulinaria
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 135

warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 141

starta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek    świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą

Niezły Młynek
Zupa krem z konfitowanego czosnku 195

Konfitowanie (słowo pochodzi z języka francuskiego confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso

W kuchni Katie
SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... 272

Teraz kiedy jest mnie 25 kg więcej, czas na zmianę nawyków żywieniowych i myślę sobie, że meeeega wyzwaniem jest gotowanie i pieczenie FIT, które będzie pyyyyyyyyyszne i zadowoli kaszubskiego "francuskiego pieska"! ;-D Przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... pisząc mało skromnie jest SUPER, i to SUPER do tego stopnia, że mój M woli tę wersję od tej tradycyjnej

Restauracyjka Literacka
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 147

łyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon.  Sos winny z suszonymi śliwkami: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich

SzczyptaSmaQ
Śledzie w sosie musztardowym 126

być może od tego roku to wszystko się zmieni, być może staną się coroczną tradycją. Składniki (na 2-3 porcje): 3 filety śledziowe z zalewy octowej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu szczypta kurkumy 1 łyżka miodu Śledzie moczę całą noc w wodzie, wymieniam

Mango Papaja
Rolmopsy z ogórkiem i oliwkami (bez zalewy) 187

przyrządzane (w różnych wersjach).   8 marynowanych płatów śledziowych 4 oliwki (najlepiej nadziewanych pastą paprykową) 2 ogórki kiszone (twarde; mogą być korniszone) 1 cebula (średnia)  2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy pieprz do smaku  Dodatkowo (opcjonalnie): 1-2 łyżki oliwy papryka w proszku do posypania (najlepiej ostra) suszony koperek do posypania Ogórki pokroić w cienkie słupki, oliwki

Di gotuje