Zachodu w XVI wieku kojarzyło się z barbarzyńskim zachowaniem Tatarów, którzy dla Europejczyków byli dzicy i prymitywni. Druga teoria ma swoje korzenie (jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique
Karo in the Kitchenwyszedł naprawdę smaczny :) Gdy go zjedliśmy mogliśmy cieszyć się pięknym dniem na długim spacerze :) 120 g kuskusu puszka filetów z tuńczyka w oliwie 2 łyżki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku 2 świeże ogórki 3 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka cienkiego szczypiorku szczypta soli Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (0,5 cm ponad poziom kaszy
Mienta blogWitajcie :) to tak na szybko z rana zapraszam na śniadanko i pyszny Tost francuski z cynamonem i wanilią a do tego swojski dżemik z malin , myy jak ja go uwielbiam do porannej kawy :) Może nie wygląda pięknie ale w smaku pycha jeśli ktoś
Sama słodycz i szczypta chiliCześć, dzisiaj coś z pochodzenia francuskiego w mojej odsłonie, mianowicie ratatouille . Przed wybraniem się na zakupy ostatnie sprawdzenie listy zakupów, nie cierpię chodzić z tą karteczką po sklepach, jak mały zbłąkany człowiek, więc dokładnie zapamiętuje to co wcześniej spiszę i ruszam na podbój mojej metropolii. Oczywiście szerokim łukiem omijam markety nigdy nie ma pewności ile osób już macało nasze pomidory
Kuba Gotujełyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś
królestwo garówpudru 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii + gruszka Przygotowanie zaczynamy od zrobienia kremu waniliowego - jednego z najbardziej klasycznych dodatków cukierniczych z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, za to efekt - pierwszorzędny. Żółtka mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem, dodajemy mąkę, W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii, cały
sama złodyczogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii wspólnej szamy o poranku z nastrojem TEGO dnia(haha Kate popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej Milenki (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich
Fiolka w kuchnizieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego. Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej kaczce, crepes, tarte tatin i jeszcze wiele innych francuskich specjałów z przyjemnością patrzyłam na mój zielony talerz i delektowałam się każdym kęsem. Spróbujcie i oceńcie. Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą Składniki: na 4 porcje 12 dużych tortilla
codojedzeniasłodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 3-4 gałązki rukoli Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki
Pasja Smakuognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychświeżego, startego imbiru pół puszki groszku 1 łyżka masła garść świeżych listków oregano lub tymianku marynata do kurczaka: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 niepełna łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego garść świeżej, posiekanej mięty sól i pieprz dodatkowo: świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia starty ser dojrzewający
Symfonia Smakówimprezę albo lunch do pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę aż odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojony
Swojskie jedzonkooprószamy cukrem pudrem. * UWAGI: W oryginalnym przepisie podana jest gęsta śmietana 18%. Ponieważ mieszkam w Irlandii i takiej śmietany nie ma - używam dostępnej Crème fraîche (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Moja akurat miała 30% i w tym cieście sprawdza się idealnie. Najlepszym zamiennikiem crème fraîche dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana
mojewypiekiinietylkoyśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem- kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek
Smakowity Blog Kulinarnysolą , pieprzem, octem i cukrem. dokładnie wymieszać . Na koniec sałatkę polać oliwą , zamieszać . Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z dodatkiem bagietki lub paluchów francuskich
Eli Gotowanie