francuskie - 6660 przepisów (strona:301/444)

Domowy Ketchup pikantny 626

chilli bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 2,5 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2,5 płaskich łyżek musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz czarny do smaku   Przygotowanie domowego ketchupu: Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już

Moja Delicja
Trufle czekoladowe 87

Niedawno przeglądałam książkę Kuchnia francuska , której autorką jest Sarah Woodward . Część przepisów ze względu na trudność w zdobyciu składników jest u nas  niemożliwa do zrobienia w domu niemniej jednak są i takie, które można zrobić i to z łatwością. Lubię trufle, ale nigdy ich nie robiłam. Zanim przystąpiłam do wykonania przeglądałam

cucinare
Gruszki w czerwonym winie 83

ostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino do pożądanej konzystencji. Odcedzamy i polewamy  nim gruszki. Laskę cynamonu możemy pozostawić jako dekorację Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward

cucinare
Łopatka wieprzowa z grilla 167

grilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę

Smaczne Potrawy
Kawa french brandy na dzień dobry 86

Dzień dobry to dzień , który zaczynam od kawki. W pięknej  Porcelanie Bogucice Dziś miałam ochotę na kawę z lekką nutką francuskiego brandy! Jako, że nie codziennie pijam kawki aromatyzowane, to dziś z samego rana miałam na takową ochotę. Kawa jest dobra, nutki brandy wyczuwalne delikatnie, nie jest mdła i agresywna. W sam raz do podania z mlekiem, przy porannym

Z Kuchni Do Kuchni
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 418

wybrałam.   Ile rejonów, ile grup etnicznych, tyle obostrzeń na temat tego co do gumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw…   Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta rabarbarowo-truskawkowa. Galette aux fruits rouges 106

Galette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 134

cebule (200g) np. 1 czerwona i 2 szalotki 7 łyżek oleju lub neutralnej oliwy z oliwek 4 łyżki octu z białego wina 1 łyżka (z czubem) musztardy francuskiej, o całych ziarnach gorczycy sól pieprz

Karo in the Kitchen
Klasyczny creme brulee 92

Słodki, rozpływający się w ustach. Waniliowo-jajeczny krem zapieczony pod chrupiącą skorupką. Czy można prościej? Tym razem nie będzie żadnego historycznego wprowadzenia do deseru. Z prostego

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 90

moje odpowiedzi, mam nadzieję że Ola będzie usatysfakcjonowana   1. Gdybyś mógł mieszkać w dowolnym miejscu na świecie, byłoby to…? Australijskie Sydney, nowozelandzkie Hobart, włoska Toskania lub francuska Prowansja. Bliskość natury, ludzie z pasją – również z tą do gotowania. Idealna dla meteopaty pogoda i piękne krajobrazy. Wszystko w zasięgu ręki/roweru/auta. Szacunek do jedzenia (Australijczycy przenieśli nawet termin krajowego

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 317

okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard

Karo in the Kitchen
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 186

cupcakes, popcakes og andre søde kager  Mii Öhrn, choć same makaroniki przygotowałam tradycyjnie, na bezie włoskiej. Moim zdaniem są dużo łatwiejsze, ale to oczywiście sprawa indywidualna. Po francusku czy włosku, polecam Wam je ogromnie. Są pyszne i niesamowicie efektowne - czy ktoś mógłby się im oprzeć...? Makaroniki limonkowo-miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania