zajada się moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie: 125 ml wody 125 ml mleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie
Marder&Marder Manufacturekołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie
Marder&Marder Manufacturewyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu
Marder&Marder Manufacturepolecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany
Wanilia i Kardamonschabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko
Wanilia i Kardamonlodowej 1 granat 1 kulka mozzarelli 2 pomidory 1 ogórek świeży 80 g szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli Ol'Vita 1 sos grecki lub francuski 2 łyżki zimnej wody sól do smaku Sposób przygotowania: Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, sałatę rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do salaterki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osączoną
Wanilia i Kardamonprzyrządzane w sposób nie mający z tytułowym Stroganowem wiele wspólnego, szczególnie w przypadku owego, nazywanego strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie. Zostawię jednak tę kwestię osobom do tego powołanym i zajmę się samym
Kuchenna Kontrrewolucyakilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny pstryczek w nos blogerom usilnie nazywającym proste dania, które mają polskie nazwy w innych językach oraz nawiązanie do "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno
Kuchenna KontrrewolucyaZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg cebuli, aby móc przygotować tę pyszną potrawę. Dzięki nawiązanej
Szybko Tanio SmaczniePiersi z kurczaka w sosie musztardowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania nada się prawie każdy rodzaj musztardy (z wyjątkiem francuskiej). Jeżeli danie chcecie podać dzieciom to dodajcie musztardy sarepskiej, a gdy lubicie ostre smaki - dodajcie musztardę z dodatkiem chili lub pieprzem cayenne. Piersi kurczaka w sosie musztardowym możecie przelać do słoika i zapakować
UgotowaćSposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek kucharskich francuskiej kuchni klasycznej XX wieku z Francji, który swoją żonę Delphine wygrał w bilard, ogrywając ojca niewiasty i, który nadawał nazwy potrawom od imienia sławnych gości, którym gotował, znał aż 635 sposobów
W kuchni Karmel-itkiciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno. Tarta z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól morska 50 g fety 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatitySardele to inna nazwa anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Suszone sardele są przysmakiem w krajach Dalekiego Wschodu
My Chcemy JeśćSzparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka
My Chcemy Jeść