francuskie - 6660 przepisów (strona:318/444)

Pyszności w Domaine La Francoise 143

Pascal jeszcze nie raz coś smacznego dla mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj:   Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:)   Kolejna pyszność- kawałki słodkiego

In my kitchen
Paluchy serowe 134

Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż

In my kitchen
Ciastko francuskie z kremem malinowym 127

Lekkie, smaczne, do kawki na jeden kęs:) Składniki na ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego; białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi

In my kitchen
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 122

wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki z Maroka (zdarzają się na Allegro), nowoczesne, choć także wykonane z gliny naczynia m.in włoskiej  firmy Granchio lub żeliwne francuskiego producenta Le Creuset   (w tym ostatnim wypadku cena nie należy do najniższych). Naczynia Granchio można kupić m.in. w sklepach Saturn. ( tutaj podaję link ). Ostatnimi czasy garnki do tajine pojawiły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 224

więc delektuję się nim przy każdej okazji. I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :) Składniki 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet domowy po ... saudyjsku 158

Szanse na kupienie boczku mam co prawda w Katarze, Dubaju lub Bahrajnie, ale do  Arabii  Saudyjskiej  wwieźć tego nie można. W sklepach w Al-Khobar widziałem francuski pasztet z gęsich wątróbek w bardzo atrakcyjnej cenie 250 SAR czyli około 210 pln za małą puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosenna sałatka w stylu fit 275

listków bazylii świeżej siekanej  - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego  - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing:  - sok z połowy cytryny  - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej  - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy   Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy

Sajkofanka smaku
Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem 133

osób: * awokado- 2 szt. * jajko- 4 małe szt. * tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili * mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska * pomidorki koktajlowe- kilka sztuk * rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo Piekarnik nastawić na 200 stopni. Awokado umyć, przekroić

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 181

moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki wrocławskiej olej

Gosia gotuje
Liebster Blog Award 121

dodaje i do słodkiego i do mięs 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? smaczną :D uwielbiam potrawy mączne (niestety) więc w moje gusta celuje kuchnia włoska, lubię też hiszpańska czy francuską... zjem wszystko co jest smaczne, ładnie podane i nie zbyt ostre :) 7. Na słodko czy na ostro? zdecydowanie słodko (ostrego nie jadam) 8. Kawa czy herbata? herbata earl grey, zielona

Pyry na Gaz
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 178

ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi   indyka  2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę

Powiedz dietom nie
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 211

Pancake Princess - klik/  To pewne, jak 2 x 2, że na widok takiego przepisu po prostu musiałam go sprawdzić. Sam fakt, że ktoś - w dodatku Amerykanka - rzuciła "rękawicę" francuskim makaronikom aż przyprawił mnie o dreszcz emocji, tym bardziej, iż dotychczas sama surowo przestrzegałam makaronikowych przykazań ( o pieczeniu makaroników pisałam w tym poście - klik ). Sprawdzanie tego przepisu było jedną

KUCHARNIA
Fasolka po bretońsku 187

Fasolka po bretońsku, to danie które zna chyba każdy Polak, ale czy ma coś wspólnego z Bretanią? Co prawda określenie "a la bretonne" (po bretońsku) oznacza w kuchni francuskiej danie przygotowywane z fasolą, jednak zazwyczaj jest to pieczony udziec jagnięcy podawany na fasoli. A więc całkowicie inne danie. Może więc naszej fasolce bliżej do baked beans i czasów, gdy Anglików

Pełny talerz
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 135

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch, atlantycko-francuskiej i kontynentalnej z Niemiec i Austrii. W żadnym innym miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni

Pełny talerz
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 158

Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania