orientalną nutą Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami . Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty. Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych składników. Składniki
Pełny talerzświetny przepis na soczyste mięsko z zieloną pierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami
Czerwona Porzeczkaswoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez
SMYKWKUCHNIWczoraj na obiad miał być kuskus, kupiłem taki francuski i oczywiście nie doczytałem, że jest bardzo drobny. Uznałem, że do dania głównego się nie nadaje i zostawiłem go na dziś. Żona Ma zrobiła z niego kotleciki... Czego nam potrzeba? -kuskus 200 gram -pół puszki fasoli czerwonej -cebula czerwona -ser żółty -jajko -sól, pieprz -oregano -masło -oliwa -ser żółty Kuskus zalewamy
BaRepasTarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć
Ugotowaćśrednia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i sól morska do smaku 4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w słupki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć dynię, skropić ją olejem , posypać solą, obłożyć czosnkiem grubo pokrojonym. Buraki dokładnie umyć skropić olejem
Gosia gotujeraczej też przesada. Dlaczego? Bo na wszystko można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika
Mój Smak na ŻycieRosół ten pochodzi z XVI wiecznej Francji, wedle znalezionych przez nas informacji, Ówczesny król francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała
KreatywnePinyjest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli przepis Umyte i odsączone pałki z kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Białą część pora kroimy w plastry
Smakowite Daniaprzezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych i zarazem dietetycznych przepisów. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam 2 proste przepisy na sałatki pomidorowe. Ale trzymajcie się podane w szklaneczkach czyli z francuska tzw verrines. To dość młoda tendencja kulinarna godna najwykwintniejszych stołów. Ale taki pomysł i sposób prezentacji sprawdzi się na najbardziej kameralne przyjęcie w gronie przyjaciół. To wspaniała okazja do odkurzenia czyli
MODA NA BIOwinegret czyli vinaigrette swoje pochodzenia zawdzięcza kuchni francuskiej. Nazwa opisuje tradycyjny smak sosu: vin - winny , aigre - kwaśny, vinaigre - ocet. Sos ten to wspaniały dodatek do sałatek, nadaję im charakteru. Składniki: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki białego octu winnego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz łyżka zmieszanych suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, estragon
Symfonia smakowaprawda maszyna jeździła ze mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie zajmuje miejsce na Polce w kuchni :) Przepis na lody waniliowe opiera się na przepisie na francuską bazę do lodów, która pokazała się w magazynie Kuchnia jakieś 2 lub 3 miesiące temu. Składniki: 250 ml mleka 3,2% 250 ml śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą
Moja Delicjakurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy (ostrej) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu (płynnego) 2 łyżki soku z cytryny Ewentualne dodatki: 4 łyżki grzanek czosnkowych Przepis: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Następnie umieszczamy w parowarze lub w garnku do gotowania
Emcia Pichcifillet mignon” moment na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Dziś więc o „fillet”. Tak Amerykanie nazwają go w skórcie. "> Termin „filet mignon” pochodzi z francuskiego. Dosłownie oznacza „niewielki” (mignon) kawałek filetu mięsnego (filet). ">W tym wypadku jest to mały wycinek z samego końca polędwicy wołowej. F ">ilet mignon dostępny na rynku amerykańskim jest
Jem więc Jestem