francuskie - 6660 przepisów (strona:311/444)

Niby pizza z boczniakami 207

zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlet de volaille dla każdego 1927

Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej

Kulinarna Patilogia
Grillowane warzywa z karkówką 172

Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej  rzepakowy  czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów

Moniki Smakołyki
Tarta ze szparagami i mozzarellą 150

camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie:  Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 224

nogi z kurczaka (500g) 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado (200g) 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 306

pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 262

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko

Kulinarna Pokusa
Confit z kaczki 181

Konfitowanie to stara, francuska metoda naturalnego konserwowania żywności, popularna także w kuchni staropolskiej. Można je długo przechowywać zanurzone w tłuszczu, a dzięki powolnej obróbce cieplnej nie traci swoich cennych właściwości.  Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo kruche i soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs

Piąty grzech główny
Francuska zupa cebulowa 129

Tradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez

Piąty grzech główny
Pieczony camembert 185

sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić

Piąty grzech główny
Truskawki w zredukowanym balsamico,Rocherbaron,pisatcje na solonym karmelu 195

wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki i zdrowy lunch,przystawka lub deser gotowy. Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron,Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z rukolą 170

Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki

Kolorowy Przepisownik
Kaczka w pomarańczach 56

Tradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy. Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza

Milion Smaków
Cordon bleu z kurczaka 69

Oryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym

Milion Smaków
Kabanosy w cieście francuskim 69

Bardzo proste i szybkie danie. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego jak w tym przepisie. Przyda się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub jak mamy ochotę na trochę ciekawszą przekąskę

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania