francuskie - 6660 przepisów (strona:304/444)

Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem. 170

Pyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według  tego

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 179

jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki na skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej 1,5 kg skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili      W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 142

się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno

Rozpustne gotowanie
Babska pietruszka w sosie 138

stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut. Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli. Podawałam jego skład w przepisie z francuskimi buraczkami:  http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/francuskie-buraczki-z-sosem-aioli.html Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!! Polecam i życzę Smacznego

dlaSmaQ
Clafouti z czereśniami 196

gram w "co tu upichcić". A polega to na tym, że otwieram książkę na przypadkowej stronie i przygotowuję coś wg przepisu na niej zamieszczonego. W ten sposób trafiłam na francuski klasyk: klafuti z czereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie

Domowa Cookierenka Agi
Torcik charlotte z kremem owocowym 199

rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 201

najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia

Spektrum Smaku
Jesienne pierogi z grzybami 134

klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką z roszpunki i pomidora z lekkim francuskim dressingiem

Spektrum Smaku
Danisze po mojemu 164

W związku z trwającą u Mopsika akcją, razem z dziewczynami umówiłyśmy się na pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam powiem - Skandynawowie za

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eklerki z kremem budyniowym 167

dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową

mojewypiekiinietylko
Surówka z białej rzodkwi 134

Składniki 1/2 kg białej rzodkwi 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej Sól ,pieprz Sok z 1/2 cytryny Cukier Przygotowanie Rzodkiew umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,a potem lekko odcisnąć. Wymieszać ze śmietaną ,majonezem ,musztardą i doprawić do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Pstrąg tęczowy z małym ratatouille 142

Pstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano zielona pietruszka sól , pieprz Przygotowanie   Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku

R'n'G Kitchen
Penne z cukinią i kurczakiem 140

Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille. Składniki 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek podwójny filet z kurczaka 300 g makaronu penne 3 łyżki cebulki marynowanej łyżka ziół prowansalskich natka pietruszki 300 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię

R'n'G Kitchen
Surówka z białej rzodkwi 148

Składniki 1/2 kg białej rzodkwi 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej Sól ,pieprz Sok z 1/2 cytryny Cukier Przygotowanie Rzodkiew umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,a potem lekko odcisnąć. Wymieszać ze śmietaną ,majonezem ,musztardą i doprawić do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Kurczak w winie – coq au vin 156

Kurczak po francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania