francuskie - 6660 przepisów (strona:305/444)

70. Domowa creme fraiche z truskawkami 143

blogerka kulinarna jak ja, może wziąć udział w imprezie, na którą nie wszyscy mogą się zakwalifikować. Euforia i podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina

Be Fit Be Strong
Cebulowe kotlety 116

Pyszne kotlety pieczone w piekarniku o wspaniałym aromacie i smaku Składniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną ) - sól - pieprz - 4 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu roztłuc tłuczkiem do mięsa posypać troszkę solą i pieprzem  - Każdy plaster posmarować musztardą  - Wyłożyć mięso w naczyniu do zapiekania, pod każdy plaster

W królestwie smaków Beaty
Quiche z kurczakiem i pomidorami 296

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 1000g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej

Pyry na Gaz
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu 137

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   Składniki na  Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj  szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka

Różowa kuchnia
Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii 118

jeść. W sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :) Potrzebujemy: 200 g ryżu brązowego 340 g cukinii (1 średnia) 150 g sera Grana Padano 180 g jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki masła (plus do natarcia formy) 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 białka z jajek 2 całe jajka 0,5 litra buliony drobiowego sól, pieprz

Marder&Marder Manufacture
Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 159

maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolor Gorące muszle z sosem i małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem.  Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego! Życzę prawdziwej uczty smaków! Pozdrawiam ciepło! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!  Smacznego! ;-) Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki mocno ;-) Buźka! Pięknego słonecznego dnia

SMYKWKUCHNI
Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege 95

Clafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć

greenscarf
Róże z ciasta duńskiego. 164

Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem. 161

Pyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według  tego

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 167

jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki na skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej 1,5 kg skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili      W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 134

się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno

Rozpustne gotowanie
Babska pietruszka w sosie 129

stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut. Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli. Podawałam jego skład w przepisie z francuskimi buraczkami:  http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/francuskie-buraczki-z-sosem-aioli.html Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!! Polecam i życzę Smacznego

dlaSmaQ
Clafouti z czereśniami 187

gram w "co tu upichcić". A polega to na tym, że otwieram książkę na przypadkowej stronie i przygotowuję coś wg przepisu na niej zamieszczonego. W ten sposób trafiłam na francuski klasyk: klafuti z czereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie

Domowa Cookierenka Agi
Torcik charlotte z kremem owocowym 183

rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 193

najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania