Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta. Składniki 450 g ciasta francuskiego 8 jajek 500 gęstej śmietany pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g sera Emmentalera 300 g sera koziego 250 g sera Roquefort świeże oregano sól Przygotowanie Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler
R'n'G Kitchenpomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula
MarciochaKucharzyCudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta. Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło 10 lat temu nie mogłem oderwać oczu od pewnego programu kulinarnego, nadawanego wówczas
Food SquareBrioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe
Roślinna - blog wegańskiszklanka fasoli adzuki 8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie 1 łyżka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Wykonanie Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka
Apetyt na Zielonepora 1łyżka sosu sojowego 240g pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki wody 1 łyżka imbiru w proszku szczypta chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany
Apetyt na Zielonenadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto
Be Fit Be StrongRATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten pyszny napój ... potrzebujemy owoce (im więcej tym efekt smaczniejszy), cukier i alkohol. Wymaga ona od nas przede wszystkim jednego - cierpliwości :) Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach
Walijskie Pichceniemała główka sałaty około 500 g arbuza 100 g serka feta Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Arbuza i ser feta pokroić w kostkę. Ułożyć wszystko na półmisku. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Podawać schłodzoną sałatka
O kuchni z uczuciemDeser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu
Moje Małe Czarowaniejest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam
Chocolate Muffin Blogczekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami
Food Squaremięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki z morelami :) Upieczecie
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przepis prosty szybki ale pyszny, to pomidory w winegrecie (Salade de tomates a l'huile ) wg Julii Child z książki Francuski Szef Kuchni. Po raz kolejny przekonałam się że minimum składników to maksimum smaku. Bo proste rzeczy są pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikClafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki
Ostra na Słodko