francuskie - 6660 przepisów (strona:305/444)

Pstrąg tęczowy z małym ratatouille 138

Pstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano zielona pietruszka sól , pieprz Przygotowanie   Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku

R'n'G Kitchen
Penne z cukinią i kurczakiem 137

Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille. Składniki 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek podwójny filet z kurczaka 300 g makaronu penne 3 łyżki cebulki marynowanej łyżka ziół prowansalskich natka pietruszki 300 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię

R'n'G Kitchen
Surówka z białej rzodkwi 145

Składniki 1/2 kg białej rzodkwi 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej Sól ,pieprz Sok z 1/2 cytryny Cukier Przygotowanie Rzodkiew umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,a potem lekko odcisnąć. Wymieszać ze śmietaną ,majonezem ,musztardą i doprawić do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Kurczak w winie – coq au vin 153

Kurczak po francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól

R'n'G Kitchen
Kisz serowy 181

Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta. Składniki 450 g ciasta francuskiego 8 jajek 500 gęstej śmietany pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g sera Emmentalera 300 g sera koziego 250 g sera Roquefort świeże oregano sól Przygotowanie   Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler

R'n'G Kitchen
Tarta drożdżowa z bobem 228

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Clafoutis z czereśniami 146

Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta.  Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło 10 lat temu nie mogłem oderwać oczu od pewnego programu kulinarnego, nadawanego wówczas

Food Square
Wegańskie brioszki 150

Brioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe

Roślinna - blog wegański
Pasta Adzuki 150

szklanka fasoli adzuki   8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju  sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie 1 łyżka musztardy francuskiej   sól i pieprz do smaku Wykonanie Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka

Apetyt na Zielone
Pęczotto z pomidorami. 194

pora  1łyżka sosu sojowego 240g pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki wody 1 łyżka imbiru w proszku szczypta chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się gotuje, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany

Apetyt na Zielone
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie  Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami  Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć!  Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto

Be Fit Be Strong
RATAFIA CZYLI TUTTI-FRUTTI 169

RATAFIA -  to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego  robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten pyszny napój ... potrzebujemy owoce (im więcej tym efekt smaczniejszy), cukier i alkohol. Wymaga ona od nas przede wszystkim jednego - cierpliwości :)  Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach

Walijskie Pichcenie
Sałatka z arbuzem 178

mała główka sałaty około 500 g arbuza 100 g serka feta Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu  balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Arbuza i ser feta  pokroić w kostkę. Ułożyć wszystko na półmisku. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Podawać schłodzoną sałatka

O kuchni z uczuciem
Tarta ze śliwkami 195

Deser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu

Moje Małe Czarowanie
Eklerki z kremem waniliowym i malinami 140

jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania