woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła
Kulinarne przygody Gatitysycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz
UgotowaćSałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy
Kulinarne przygody Gatitylimonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie
Kulinarna Pokusawieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki, pozostawiamy do marynowania na około 1 godzinę. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy
Życie zamknięte w smakuszczypiorkiem tudzież z lubczykiem. A może brzmiało to wszystko dla autorki zbyt prosto? Zawsze to lepiej rzucić roquefortem niż cebulą. Brzmi przecież bardziej dystyngowanie. Wydawca zadowolony, a i po francusku pogruchać przy gościach na kolacji można. Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka
Życie zamknięte w smakuzawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą. I nie chodzi wyłącznie o żołądek. Rozradowane serduszko kreowało obraz otoczenia z jadalni w nadwiślańskiej wsi w salę jadalną w jednej z bogatych, francuskich lub angielskich, posiadłości. Kryształy żyrandolu mieniły się słonecznym blaskiem, dębowe i marmurowe podłogi lśniły majestatycznie. Z każdą łyżką opierającą się na wilgotnych wargach, z każdym łykiem przekraczającym zębową tamę, klarowała
Życie zamknięte w smakuChyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki ) 4 ząbki czosnku Odrobina masła 1 szklanka mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia
Smaki Ewypotrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½ łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej
Smaki Ewyszklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka musztardy ziarnistej np. francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od podziału tuszki. Jeśli ma podroby
Poezja smakuwyjątkowo smaczne. Palce lizać ! Składniki: około 8-9 skrzydełek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu sól Przygotowanie: Do miseczki wlać miód i oliwę. Dodać obie musztardy, lekko rozgniecione w moździerzu ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę
Oryginalny smakporcje: 1 duży jogurt naturalny 100 g szynki konserwowej 5-6 ogórków 1/2 pęczka rzodkiewki 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Ogórki, rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dymkę wraz z szczypiorkiem umyć i drobno posiekać. Szynkę pokroić w cienkie paski. Do miski dodać pokrojone warzywa, szynkę, jogurt naturalny
UgotowaćWołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego
Snejkusiowe PrzepisySkładniki: 500 g słoniny francuskiej wędzonej pętko kiełbasy jałowcowej 4 ząbki czosnku 180 g łopatki wieprzowej pętko kiełbasy wielkopolskiej 2 większe cebule 150 g słoniny świeżej sól, pieprz szczypta majeranku, lubczyku, estragonu Przygotowanie: Obie słoniny pokroić w małą kostkę, podsmażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając ok 30 min. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, jałowcową i wielkopolską
Gaździnka warzysmakoszy i wszystkich tych, którzy lubią jedzenie z całego świata. Obok siebie znajdują się stragany z kuchnią argentyńską, włoską, indyjską, rosyjską, chorwacką, amerykańską, brytyjską, peruwiańską, hiszpańską, meksykańską, niemiecką, francuską, chińską, koreańską, a wśród nich również polską! Nasza rodzima kuchnia (zdecydowanie nie w moim guście) również cieszy się niemałym zainteresowaniem :) W centrum marketu znalazłam źródło prawdziwej inspiracji. Małe, urocze dutch pancakes
Chocolate Muffin Blog