francuskie - 6660 przepisów (strona:302/444)

Tartaletki z crème pâtissière i malinami 134

Crème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję

Cakes By Kejt
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 190

ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić

psgotujemy
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 161

Wczoraj wzięło mnie na wspominki podróżnicze, więc dziś pozostaję w tym nurcie. Przeglądając zdjęcia z Londynu, przypomniałam sobie miłą restaurację francuską niedaleko anglikańskiej katedry św. Pawła. Jeśli usiądzie się przy oknie (w ciepłe dni są otwierane na oścież) w lewej części, można podziwiać tę monumentalną budowlę (bardzo przypomina bazylikę św.Piotra w Watykanie) zwieńczoną kopułą, podobno jedyną w Londynie

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo 140

przyprawić róźnymi owocami, orzechami czy czekoladą. Kolejny lodowy deser to parfait. Parfait przyrządza się głównie ze śmietanki i w odróżnieniu od lodów mrozi się bez mieszania. Parfait to francuski deser lodowy, parfait oznacza “perfekt”. Podstawą dobrego parfait to śmietanka z żółtkami, lub śmietanka wymieszana z włoską bezą, czyli bezą zaparzaną. Przyrządzam często malinowane parfait , do którego właśnie stosuję

codojedzenia
Domowy przecier pomidorowy na zimę 217

Super pan pomidor Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw.  francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. Co budzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą

Bon Appetit Małgorzaty
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 208

Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się mam do drogiego, dobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także

W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 149

buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób

AZgotuj!
Coś na ząb 107

włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne.  T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki  ciasteczka z ciasta francuskiego

AZgotuj!
Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama. 124

Patrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy  Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka

AZgotuj!
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 146

Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;)  kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej

AZgotuj!
Tarta ze szpinakiem i łososiem 125

już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 154

się pyszna!  W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta

Corner With Recipes
Spacerem od Łuku Triumfalnego do Luwru 88

Zgody... Co ciekawe, mimo nazwy, na tym placu podczas rewolucji ścinano głowy (to tutaj dokonano egzekucji na  Marii Antoninie). Poniżej zdjęcia ogrodów Tuilerie (uwielbiam wymowę tego słowa po francusku;). Ogrody te są najstarszym i największym parkiem publicznym w Paryżu. Zostały stworzone przez Katarzynę Medycejską w 1564, jako część Pałacu Tuileries. Park zawiera wiele rzeźb, fontann, dwa duże baseny

Corner With Recipes
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 353

fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing

Corner With Recipes
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 167

mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania