równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie
potrawyregionalneEURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki
potrawyregionalnewszystkich rodzajach chorób dróg moczowych, chorobach serca, którym towarzyszy opuchlizna, i przy reumatyzmie. Zaleca się je ponadto przy zaparciach i cukrzycy. Świeżo przygotowany sok z ogórków stosowany jest we francuskiej medycynie ludowej jako lek na gruźlicę. Ogórki są również korzystne przy chorobach nerek, a szczególnie kamicy nerkowej powstałej na skutek odkładania się soli kwasu moczowego. Większy ogórek umyłam
potrawyregionalnebułki na grzanki zioła Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Roszponkę umyłam. Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam suszone pomidory. i pokrojone czarne oliwki
potrawyregionalneoliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej łyżeczka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory
potrawyregionalnedymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł
potrawyregionalneczosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę
potrawyregionalnepieprz lub Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Pierwsza warstwa to umyte listki roszponki. Oderwałam z nich korzonki i ułożyłam na talerzu. Kolejna to pokrojona
potrawyregionalnekorniszonami. Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois 4 szt. małych korniszonów 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Brokuły również ale na pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois
potrawyregionalnezajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnedynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
codojedzenianawet mój wybredny syn :) Przepis jest na dużą porcję, jest jednak tak pyszny,że nigdy nic nie zostaje. 500 g suchego makaronu brokuł 2 żółtka 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
Polska Zupadzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora. Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia