dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł
potrawyregionalneczosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę
potrawyregionalnepieprz lub Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Pierwsza warstwa to umyte listki roszponki. Oderwałam z nich korzonki i ułożyłam na talerzu. Kolejna to pokrojona
potrawyregionalnekorniszonami. Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois 4 szt. małych korniszonów 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Brokuły również ale na pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois
potrawyregionalnezajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnedynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
codojedzenianawet mój wybredny syn :) Przepis jest na dużą porcję, jest jednak tak pyszny,że nigdy nic nie zostaje. 500 g suchego makaronu brokuł 2 żółtka 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
Polska Zupadzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora. Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania
Smaki EwyCzęstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników
Kuchnia w czekoladziepomidory pół cebuli 100 g sera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę
Gotowanie jest łatweSKŁADNIKI: - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYP CUKIER , po kilu sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu. PO KILKUNASTU MINUTACH dodaj oliwę, sól, pieprz
Kuchnia bezglutenowa Lolitygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę. Naszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru
cookpl