francuskie - 6660 przepisów (strona:303/444)

Grillowany łosoś z mango, gruszką i kozim serem oraz cytrynowo-tymiankowy ryż podane z piwem typu Weissbier 134

połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem!   Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo typu Weissbier

Mango Papaja
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 149

spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne  kuchnie  niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać się

upichcona
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 131

mozzarella i pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki: ciabatta

Moja smaczna kuchnia
Pesto z bazylii do makaronu 173

słoiczki można z powodzeniem zamrozić. Choć to zupełnie nie we włoskim stylu to pesto można stosować w jak tapenadę i podawać na żytnim chlebie lub tostach.Tapenada jednak to już francuska bajka gdzie bazą są min. kapary i oliwki SKŁADNIKI: pełna garść świeżych listków bazylii 8-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewent.oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tłoczenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ogórki faszerowane sałatką 201

zajadamy ze smakiem. Przepis na ogórki faszerowane sałatką. 2 ogórki ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki gotowanej na parze soczewicy 50 g ryżu 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej Natka pietruszki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżki majonezu Winiary Przygotowanie: Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki i delikatnie solimy. Ryż w woreczku gotujemy na sypko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką 172

Proste, ale wykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka

Pociąg Do Kuchni
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 113

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia

Pociąg Do Kuchni
Podróż do… – Parco Ducale w Parmie 171

panującym zawilgoceniem okolicy. W 1690 roku książę Ranuccio II Farnese z okazji urodzin syna Odoarda zlecił budowę wspomnianego już stawu rybnego. W XVIII wieku park przekształcano w duchu francuskim, ustawiając w nim liczne neoklasycystyczne rzeźby i monumenty. Jednakże prawdziwy szczyt świetności Parco Ducale to lata pobytu w Parmie Marii Ludwiki Austriaczki – żony Napoleona Bonaparte. Wtedy też cały teren uporządkowano

Bon Ton Italia
Tartaletki z crème pâtissière i malinami 125

Crème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję

Cakes By Kejt
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 180

ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić

psgotujemy
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 151

Wczoraj wzięło mnie na wspominki podróżnicze, więc dziś pozostaję w tym nurcie. Przeglądając zdjęcia z Londynu, przypomniałam sobie miłą restaurację francuską niedaleko anglikańskiej katedry św. Pawła. Jeśli usiądzie się przy oknie (w ciepłe dni są otwierane na oścież) w lewej części, można podziwiać tę monumentalną budowlę (bardzo przypomina bazylikę św.Piotra w Watykanie) zwieńczoną kopułą, podobno jedyną w Londynie

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo 129

przyprawić róźnymi owocami, orzechami czy czekoladą. Kolejny lodowy deser to parfait. Parfait przyrządza się głównie ze śmietanki i w odróżnieniu od lodów mrozi się bez mieszania. Parfait to francuski deser lodowy, parfait oznacza “perfekt”. Podstawą dobrego parfait to śmietanka z żółtkami, lub śmietanka wymieszana z włoską bezą, czyli bezą zaparzaną. Przyrządzam często malinowane parfait , do którego właśnie stosuję

codojedzenia
Domowy przecier pomidorowy na zimę 208

Super pan pomidor Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw.  francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. Co budzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą

Bon Appetit Małgorzaty
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 197

Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się mam do drogiego, dobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także

W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 140

buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania