Znowu bez przepisu, bo znowu pochwalić się tylko chciałem :) W ostatni weekend poszalałem po raz kolejny i od 5 rano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem
Marder&Marder Manufacturesiedzi. Ale wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki
Marder&Marder Manufacturemąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka ten chleb, wklęśnięty jest. Z doświadczenia wnioskuję, że chyba
Marder&Marder ManufactureNiby zwykłe ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi. Ale poza tym to są doskonałe. Naprawdę dawno już nie jedliśmy tak dobrych ziemniaków. Doskonale się spisują jako zamiennik zwykłych tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Świetnie przesiąkają smakiem wołowego bulionu, a tymianek dodatkowo nieźle podkręca smak
Marder&Marder Manufacturezajada się moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie: 125 ml wody 125 ml mleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie
Marder&Marder Manufacturekołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie
Marder&Marder Manufacturewyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu
Marder&Marder Manufacturepolecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany
Wanilia i Kardamonschabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko
Wanilia i Kardamonlodowej 1 granat 1 kulka mozzarelli 2 pomidory 1 ogórek świeży 80 g szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli Ol'Vita 1 sos grecki lub francuski 2 łyżki zimnej wody sól do smaku Sposób przygotowania: Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, sałatę rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do salaterki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osączoną
Wanilia i Kardamonprzyrządzane w sposób nie mający z tytułowym Stroganowem wiele wspólnego, szczególnie w przypadku owego, nazywanego strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie. Zostawię jednak tę kwestię osobom do tego powołanym i zajmę się samym
Kuchenna Kontrrewolucyakilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny pstryczek w nos blogerom usilnie nazywającym proste dania, które mają polskie nazwy w innych językach oraz nawiązanie do "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno
Kuchenna KontrrewolucyaZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która z pewnością znajdzie również wielu zwolenników na polskim gruncie. Dotąd denerwowało mnie obieranie 1 lub nawet 2 kg cebuli, aby móc przygotować tę pyszną potrawę. Dzięki nawiązanej
Szybko Tanio SmaczniePiersi z kurczaka w sosie musztardowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania nada się prawie każdy rodzaj musztardy (z wyjątkiem francuskiej). Jeżeli danie chcecie podać dzieciom to dodajcie musztardy sarepskiej, a gdy lubicie ostre smaki - dodajcie musztardę z dodatkiem chili lub pieprzem cayenne. Piersi kurczaka w sosie musztardowym możecie przelać do słoika i zapakować
Ugotować