francuskie - 6660 przepisów (strona:317/444)

Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 122

Kurczak kukurydziany (niemiecki kikok, francuski maispoulard) „pojawił” się 20 lat temu w Nadrenii Północnej – Westfalii. Kurczaki karmione są paszą składającą się w 50% z kukurydzy i 50% z pszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 128

miejsce wewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca) na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC. W Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii.   W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 120

litrów wina. Wina to bardzo ważny element kultury Chile. W roku 1551 hiszpańscy kolonizatorzy dokonują pierwszych nasadzeń winorośli. Rozwój winiarstwa był burzliwy. W XVIII wieku sprowadzono sadzonki francuskich szczepów – Merlot i Cabernet Sauvignon. W 1938 roku zabroniono zakładania nowych winnic, który uchylono w 1974. Dzięki temu mógł nastąpić burzliwy rozwój winnic. Obecnie w Chile uprawia się głównie odmiany czerwone: Cabernet

królestwo garów
Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 119

wiosennego menu przygotowanego przez Szefa kuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 105

kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą.  Dania podawał nam Paweł Oszczyk.  Z wielką przyjemnością degustowałam na zaproszenie La Rotisserie. * Od poniedziałku do soboty

królestwo garów
Strudel z jabłkami i orzechami 210

diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody

W kuchni wieczorem
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 154

pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka  kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski

Kuchnia po mojemu
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 177

urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku

Kuchnia po mojemu
Kurczak w jabłkach. Aromatyczny, rumiany, chrupiący 170

kończy się na kurczaku . W końcu łatwo go zdobyć, a ponadto da się szybko przyprawić i to na nieskończenie wiele sposobów. Ostatnio najlepiej nam smakuje ten w musztardzie francuskiej . Tym razem upiekłam go dla odmiany w majeranku i z jabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 twarde, słodkie jabłko garść majeranku dużo pieprzu kilka

Kuchnia po mojemu
Obiadowe wspomnienie o polędwiczce w miodzie i chili pieczonej 147

miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę z każdej strony. Przed pieczeniem smarujemy odrobiną musztardy francuskiej. Pieczemy w folii do 40 minut. Następnie kroimy na plastry. By polędwiczka była soczysta, nie sucha jaką lubi mój Mąż - wystarczy 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie

Kuchnia po mojemu
Obiad z parą na sobotę czy niedzielę 252

nasz dzisiejszy obiadek, który właśnie spożyliśmy. Przygotowany wspólnymi siłami, czyli z parą, w parze i na parze ;) Kurczak przygotowany sprawdzoną metodą francuską. By się nie powtarzać zapraszam do przepisu źródłowego . Dodatki - ugotowane na parze. Bez dodatku soli. Pyszne, jędrne, zdrowe. A jakie sycące - dwa razy bardziej niż ziemniaki z wody. Wystarczą dwa i brzucho pełne. To pewnie przez te wartości

Kuchnia po mojemu
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 160

coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy

Kuchnia po mojemu
Jesienny relaks w lesie z kiełbasą na patyku i tradycyjnym obiadem w tle 119

uzasadniony. To tyle na razie. Przydałoby się w końcu coś ugotować, żeby kulinarny charakter bloga zachować. Wiem, wiem. Pomyśle nad tym. A na niedzielny obiad tradycyjny kurczak w musztardzie francuskiej - mniam

Kuchnia po mojemu
Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym 116

tygodniu musimy zjeść makaron:P Tym razem z dodatkiem musztardy SKŁADNIKI:  makaron kokardki 500 g polędwiczek z kurczaka 200g  pieczarek 4 łyżki musztardy (w sumie najlepsza byłaby francuska z ziarnami gorczycy) 400ml śmietany 18% zielony groszek z puszki cebula sól, pieprz, lubczyk, parmezan Oczyszczone i pokrojone polędwiczki z kurczaka marynujemy przez około 30 minut w musztardzie. Cebulkę

MarciochaKucharzy
Tarta z bobem, boczkiem i serem fetą 115

dużo pomysłów na bób. I nadal mi się nie znudził ! SKŁADNIKI: 400g ugotowanego już i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania