francuskie - 6660 przepisów (strona:322/444)

Chutney jabłkowy 134

ogranicza, jabłka można kupić przez okrągły rok. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 duża  cebule 2 oczyszczone papryczki chili + kilkanaście płatków 10 dkg rodzynek 1 łyżeczka musztardy francuskiej  szklanka cukru 100 g octu jabłkowego kilka goździków sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju ( u mnie kujawski) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić

Gosia gotuje
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem 162

tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chili bez pestek 150 g sera feta garść  rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania  1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

Gosia gotuje
Śledzie z granatem i rodzynkami 160

kwaskowatego granatu.  Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa ze świeżym ogórkiem 156

zielonego groszku  1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić

Gosia gotuje
Sałatka caprese 141

mój sałatkowy faworyt, pyszny posiłek gotowy w 5 minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka  czarnych oliwek do dekoracji oliwa  1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz  czarny  Przygotowanie:  Ser i pomidory pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości i ułożyć na talerzu naprzemiennie. Obłożyć bazylią posypać solą i świeżo zmielonym

Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 141

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
Polędwiczki pod panierką 159

obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Panierka

Gosia gotuje
Cytrynowe Makaroniki 164

Uwielbiam makaroniki, bardzo kojarzą mi się z Paryżem i moimi wakacjami we Francji.  Pyszne, mocno orzeszkowe, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem oraz charakterystyczną falbanką

Krakowskie smaki Ani
W piękny poranek dobre śniadanie :) 168

Dzisiaj na śniadanko:  omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła

vegetanie
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 132

ostatecznie wprowadzić jak najwięcej powietrza. Dzięki temu zabiegowi omlet będzie bardziej puszysty. Wlewamy masę i zaczynamy zabawę z pieczeniem omleta :) pamiętajcie, aby zmniejszyć ogień. Omleta pieczemy jak w stylu francuskim, czyli odpychając do środka delikatnie zastygłą masę jajeczną i tak powoli, aż zauważymy, że omlet nabiera zwartej konsystencji. Pamiętajcie, aby robić to delikatnie bez pośpiechu, nie chcemy aby omlet się

vegetanie
Perliczka w winie z wolnowaru 215

Inspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli kurczak w winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka

Stare Gary
Jak polubić gotowanie 182

najmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero zaczynamy gotować. Tak jak pisałam w  notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą.  Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo

W kuchni wieczorem
Podróże kulinarne - Tunezja 180

jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw

Zawsze głodna!
Kalafior pieczony w całości w aromatycznej marynacie 188

marynatą. Mojej marynacie smak nadaje limonka i kumin, ale możecie doprawić ją swoimi ulubionymi ziołami. Kiedy piekę dwa nieduże kalafiory, do marynaty, którą smaruję drugiego z nich, dodaję musztardę - francuską, w której są całe ziarna gorczycy, i ostrą, np. rosyjską. Składniki marynaty: 250 g gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 limonka 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka curry

W SMAK
Sałatka z fetą 200

sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania