francuskie - 6660 przepisów (strona:322/444)

Sałatka z serem rokpol i brzoskwiniami z sosem cynamonowym 197

połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na  wierzch ułozyc pokrojony

Gosia gotuje
Sałatka z pieczoną wątróbką i pomarańczami 138

radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili 1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić

Gosia gotuje
Tarta z cukinią i pomidorami 86

się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł na posiłek, zarówno wytrawny, jak i słodki. Można ją zrobić na każdym gatunku ciasta, choćby  francuskim . Za każdym razem zaskakuje smakiem, bo różnorodność składników farszu jest przecież nieograniczona. Gorąco polecam na obiad, czy ciepłą kolację. Składniki na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, serem feta i pomidorami 166

awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć plastry awokado, czastki pomidora i se pokrojony w kostkę

Gosia gotuje
Chutney jabłkowy 129

ogranicza, jabłka można kupić przez okrągły rok. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 duża  cebule 2 oczyszczone papryczki chili + kilkanaście płatków 10 dkg rodzynek 1 łyżeczka musztardy francuskiej  szklanka cukru 100 g octu jabłkowego kilka goździków sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju ( u mnie kujawski) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić

Gosia gotuje
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem 160

tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chili bez pestek 150 g sera feta garść  rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania  1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

Gosia gotuje
Śledzie z granatem i rodzynkami 156

kwaskowatego granatu.  Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa ze świeżym ogórkiem 154

zielonego groszku  1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić

Gosia gotuje
Sałatka caprese 136

mój sałatkowy faworyt, pyszny posiłek gotowy w 5 minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka  czarnych oliwek do dekoracji oliwa  1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz  czarny  Przygotowanie:  Ser i pomidory pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości i ułożyć na talerzu naprzemiennie. Obłożyć bazylią posypać solą i świeżo zmielonym

Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 138

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
Polędwiczki pod panierką 155

obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Panierka

Gosia gotuje
Cytrynowe Makaroniki 158

Uwielbiam makaroniki, bardzo kojarzą mi się z Paryżem i moimi wakacjami we Francji.  Pyszne, mocno orzeszkowe, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem oraz charakterystyczną falbanką

Krakowskie smaki Ani
W piękny poranek dobre śniadanie :) 164

Dzisiaj na śniadanko:  omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła

vegetanie
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 127

ostatecznie wprowadzić jak najwięcej powietrza. Dzięki temu zabiegowi omlet będzie bardziej puszysty. Wlewamy masę i zaczynamy zabawę z pieczeniem omleta :) pamiętajcie, aby zmniejszyć ogień. Omleta pieczemy jak w stylu francuskim, czyli odpychając do środka delikatnie zastygłą masę jajeczną i tak powoli, aż zauważymy, że omlet nabiera zwartej konsystencji. Pamiętajcie, aby robić to delikatnie bez pośpiechu, nie chcemy aby omlet się

vegetanie
Perliczka w winie z wolnowaru 211

Inspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli kurczak w winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania