francuskie - 6660 przepisów (strona:322/444)

51. Francuska zupa cebulowa z zawijańcami 93

opakowanie Francuskiej zupy cebulowej 100 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju Cebulę poszatkować i delikatnie podsmażyć na maśle. Natkę pietruszki pokroić, jajka roztrzepać i połączyć z mąką, mlekiem, cebulą i natką. Doprawić do smaku i usmażyć na oleju dwa duże placki na lekko złoty kolor

Jadło i czytadło
169. Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego 145

pomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim. Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam łyżeczkę budyniu i łyżeczkę dżemu lub konfitury, piekę 15 minut a potem cieszę się ich smakiem

Jadło i czytadło
Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami 141

koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć

Czerwień i błękit
Tarta ze szpinakiem 297

Pyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego

Ditecz
Mule w białym winie 152

morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się  w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych

Food Square
Marzec - kuchnia chińska 179

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła

W kuchni wieczorem
Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach 174

Serdecznie polecam. Składniki na 3 porcje: 3 duże płaty solonych matiasów 250 ml śmietany 18% 500 ml gęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi             Sposób przygotowania

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 136

płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać

Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 175

dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem 318

jajka 1/2 główki sałaty.... u mnie  masłowa garść listków pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 1 średnia  czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób  przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 147

cebuli  3 jajka  150 g majonezu  1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju  1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta cukru kilka listków sałaty i tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 310

marynowanych  pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1  łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz  do smaku Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente z  solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam.  Jajka ugotowałam na twardo

Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 177

radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente

Gosia gotuje
Sałatka z wędzonym śledziem 127

duże winne zwarte jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru pudru sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek

Gosia gotuje
Bitki wieprzowe z kaszą jęczmienną 139

marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania