Co roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny
Pasja Smakucałość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy
Chilli Czosnek i Oliwarealizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny 500 ml mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku
Czerwień i błękitCrème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel. Ślązacy
Bon Appetit MałgorzatyCrème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni
Bon Appetit MałgorzatyTarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru
Bon Appetit Małgorzatysamym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską
Bon Appetit MałgorzatyJuż pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :)Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 mała cebulka1 pęczek koperkusól, pieprzsok z cytryny do smaku1-2
Kuchnia domowa Anifiletów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny
kulinarnyswiatdomiGravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej
Stare GarySzukałam przepisu który jest wygodny do zrobienia i najlepiej jednogarnkowy. Znalazłam taki na tej stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie
Stare GaryKolejny przepis z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego
Stare Garypierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię
Stare GaryTym razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno
Stare Gary