totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mamaI co by tu zjeść nowego? Ostatnio mam straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad.Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem
Czerwona PorzeczkaCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldbyło smacznie i swobodnie. To coś, co na pewno łączy Julię Child i Rachel Khoo. Gotowanie to ma być przyjemność, a z wszelkich wypadków przy pracy należy wybrnąć z francuską elegancją i gracją. Nerwy damie nie przystają.Miłego wieczoru Wam życzę
W kuchni wieczoremmoich pasji kulinarnych i fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam
W kuchni wieczoremtutaj blog Katie. Znajdziecie tam też informacje o jej kolejnej książce, bo ta opisywana dziś przeze mnie to pierwsza jej publikacja, ale nie ostatnia.Niedługo trzecia recenzja: "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo
W kuchni wieczoremlewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową tartę. Krem, który ją wypełnia jest obłędny!! O wszystkich nieudanych próbach robienia francuskiego kremu na żółtkach mogę zapomnieć, znalazłam nadzienie doskonałe. Masa tłustej śmietany, puszka słodzonego mleka skondensowanego i dodatki - tu już pełna dowolność, ale kwaśny smak limonki idealnie dopełnia całość. Przygotujcie się
W kuchni wieczoremwbrew wszystkiemu i wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu.Z czym serwować?Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak.4. Chef (2013)Jednym zdaniemNajważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama.Uzasadnienie nominacjiKiedy tylko zobaczyłam
W kuchni wieczoremproblem :) Albo sobie już z nim poradził :) Typowe niedzielne śniadanie, gdy mam chwilę czasu i nie pędzę na rano do pracy zawsze wygląda tak samo. Słodki francuski omlet. Nic dodać nic ująć! Tylko posypać cukrem pudrem albo sosem owocowym, dodać ulubione owoce albo dżemy, ach jak ja lubię takie poranki! Gdybym jeszcze mogła dostać takie śniadanie do łóżka :) Miłej niedzieli
Słodkie Przyjemnościniedzielne poranki, babcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."Składniki:3 żółtka3 białka3 płaskie łyżki makiłyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki malin1/3 szklanki wydrylowanych wiśnimasło do smażenia (plus łyżeczka oleju)cukier puderSposób przygotowania:Białka wbijamy
Słodkie PrzyjemnościBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki
Bernika - moj kulinarny pamietnikciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy na duże kawałki ok 5 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy z każdej strony mąka. Solimy.Klarujemy masło ok pół kostki - w końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej strony przez dwie minuty, delikatnie ściągamy z patelni.Na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojone grubo warzywa, podsmażamy przez kilka minut.Warzywa z zawartością patelni przekładamy do garnka, który może
BaRepas