Jakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru
Kuchnia w opałachDelimamma KUCHNIA HISZPAŃSKA Adam Czapski Łyżka-Widelec-Nożyczki KUCHNIA ROSYJSKA Justyna Osiecka-Sułek bistro mama KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ? KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście
Kuchnia w opałachwyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię ? Na pewno nie dziś ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1 garść świeżego szpinaku 3 pomidory śliwkowe 100 g wędzonego łososia 1 kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki
Kuchnia w opałachfarszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić: Ciasto rozwinąć i podzielić na 20 małych
Kuchnia w opałachFRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się
Słodko-Słony Świat IlonyMakarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser
OstryKęsJesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru
maniapieczeniamigdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki doskonałej receptury. Dziś już wiem, że wcale
maniapieczeniawieczór dla mnie i mojego lubego :). Kurczaka można zamarynować i upiec dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jeśli chodzi o musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon. Nowy post Kurczak
Wypieki i Rumieńcecebuli, a do nie dawna nie przepadałam za mozzarellą. Zdecydowanie wyznaję zasadę, że do pewnych smaków człowiek dorasta, dlatego drodzy rodzice, nie poddawajcie się i idąc za przykładem francuskich matek namawiajcie dzieci do próbowania, ale nie do zjadania. Jednak ja nie o tym chciałam. Jak już pokochałam te składniki, to zaczęłam je ze sobą łączyć. Dodatkowo wyznaję zasadę, że sałatki
Wypieki i Rumieńcemoja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem. Składniki: 1-1,5 l rosołu z kury 6 dużych cebul
IMPRESJA SMAKUktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej
IMPRESJA SMAKUotrzymałam do testowania produkty marki Prymat... W skład paczki weszło między innymi: 1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia gorczyca biała
IMPRESJA SMAKUbałwanie... Mógłby popadać biały i puszysty szczególnie pod koniec tygodnia w Bieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste
Dzieje kuchennej WiewióryTarty na słodko czy na słono zawsze wychodzą. Jest to tradycyjne danie z kuchni francuskiej. Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko
kgwjanczewo