francuskie - 6660 przepisów (strona:328/444)

Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku 709

Kurczaka zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej.  Składniki: ·          6 ćwiartek kurczaka ·          3 łyżki musztardy francuskiej ·          1,5 łyżki soli ·          2 łyżki majeranku

Na słodko lub wytrawnie
Creme brulee 285

Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru  Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła

wyzwania kuchenne
KAWA MROŻONA Z LODAMI - Przygotowania do Francuskiego Pikniku Rodzinnego w Opolu 76

jestem, ale od czasu do czasu lubię się napić filiżankę dobrej kawki. Dzisiaj nie filiżanka, ale zdecydowanie większa dawka energii. Jutro w Opolu wydarzenie, w którym biorę czynny udział Francuski Piknik Rodzinny. Jeśli macie możliwość bycia z nami serdecznie zapraszam, będzie bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mleka (zimnego) 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lody waniliowe (ja doję śnieżynkę

Kuchnia w opałach
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 105

jeden z moich wczorajszych smakołyków, przygotowany na Francuski Piknik Rodzinny. Niestety nie wytrzymał temperatury (36 stopni), ale z relacji osób, które nie przeraziły się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto

Kuchnia w opałach
TARTA Z JABŁKAMI 116

Jakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 103

Delimamma   KUCHNIA HISZPAŃSKA Adam Czapski Łyżka-Widelec-Nożyczki   KUCHNIA ROSYJSKA Justyna Osiecka-Sułek bistro mama   KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli   KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ?   KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady   KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty   KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście

Kuchnia w opałach
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 125

wyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię ? Na pewno nie dziś ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1 garść świeżego szpinaku 3 pomidory śliwkowe 100 g wędzonego łososia 1 kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki

Kuchnia w opałach
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 119

farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić: Ciasto rozwinąć i podzielić na 20 małych

Kuchnia w opałach
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 251

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 292

Makarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser

OstryKęs
Tarta frangipane ze śliwkami 181

Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru

maniapieczenia
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 221

migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki doskonałej receptury. Dziś już wiem, że wcale

maniapieczenia
Kurczak w sosie miodowo — musztardowym 302

wieczór dla mnie i mojego lubego :). Kurczaka można zamarynować i upiec dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jeśli chodzi o musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon. Nowy post Kurczak

Wypieki i Rumieńce
Błyskawiczna sałatka z mozzarellą 767

cebuli, a do nie dawna nie przepadałam za mozzarellą. Zdecydowanie wyznaję zasadę, że do pewnych smaków człowiek dorasta, dlatego drodzy rodzice, nie poddawajcie się i idąc za przykładem francuskich matek namawiajcie dzieci do próbowania, ale nie do zjadania. Jednak ja nie o tym chciałam. Jak już pokochałam te składniki, to zaczęłam je ze sobą łączyć. Dodatkowo wyznaję zasadę, że sałatki

Wypieki i Rumieńce
Zupa cebulowa 139

moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem. Składniki: 1-1,5 l rosołu z kury 6 dużych cebul

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania