garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepasAby lekko wejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki:opakowanie mixu sałat z rukoląpuszka tuńczyka w
Z Majeczką w kuchnipieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można nią również napełniać uprzednio upieczone kruche babeczki lub miseczki z ciasta francuskiego
Mix smakuśrodku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym winem - wręcz intymnym momentem "dotyku nieba"... Ich zapach, który wypełnia kuchnię (lub ganek) kojarzy mi się z malutkimi francuskimi kawiarenkami ze stolikami przysłoniętymi obrusami w niebieską kratkę, powiewem ciepłego wiatru i słońcem na odsłoniętej skórze. Idealne na romantyczny wieczór. Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.htmlSkładniki:3 szklanki
Gotowanie to kochanietakie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym przykładem jest nowa francuska komedia "Za jakie grzechy, Boże?". Kiedy wybrałam się na nią do kina, nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać, ogrom wspaniałych komentarzy i kilka wręcz przeciwnych. Zasiadając w kinowym fotelu przygotowywałam
Gotowanie to kochanieMUCHOMORKI Z POMIDORÓW GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie EwySzybka przekąska pomiędzy obiadem czy kolacją. Zaspokoi nasz głód i ucieszy podniebienie. :)Składniki:razowe chrupie pieczywopasta vege francuskakiełki brokułuSposób przygotowania:Chrupie pieczywo posmarować vege pastą i
Truskawkowa Fiestasiebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą
prawdziwe jedzeniepasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim
Smaki Brazyliinależy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe. Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom.Składniki na ciasto (podwójna porcja): - 8 dużych jaj- 2 szklanki mąki pszennej
mojewypiekiinietylkowybrała/wybrał?6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał?7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?9. Potrawa, która uzależnia?10. Twoja największa kulinarna porażka…11. Pieprz, czy wanilia
mojewypiekiinietylkojeszcze powrócę. A tymczasem życzę smacznego. I na powyższym ten wpis powinien się zakończyć, ale…. Trudno przejść obojętnie i nie wspomnieć o tragedii, jaka się wydarzyła podczas wyścigu. Francuski kierowca Formuły 1 Jules Bianchi uległ wypadkowi na torze Suzuka w GP Japonii i doznał poważnych obrażeń. Tylko jedno życzenie ciśnie się na usta – Jules trzymaj się
mojewypiekiinietylkoOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona PorzeczkaSylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŁosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1
W kuchennym oknie Ewy