francuskie - 6660 przepisów (strona:341/444)

Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 141

ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka do dekoracji Ziemniaki gotujemy, warzywa kroimy w zgrabne kawałki, rybę dzielimy na kawałeczki i uważamy na ości. Umieszczamy

ladykitchen
Francuskie tosty z serkiem i borówkami. 130

Coś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy

Malinowe Pocałunki
Najlepsze faworki świata! 222

Chodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego.  Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 144

puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek

Malinowe Pocałunki
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 219

bardzo kaloryczna oraz ciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać

Malinowe Pocałunki
Kanapkowa pasta z kabanosów. 194

ciemnym chlebem pełnym pestek słonecznika  (naszym ulubionym). Cóż więcej pisać? Składniki: ok 120 g kabanosów   2 łyżeczki białego chrzanu  2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. Kamis  pęczek szczypiorku Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Miksujemy razem z chrzanem i majonezem. Kiedy pasta jest gotowa dodajemy musztardę i pokrojony drobno

Malinowe Pocałunki
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 173

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 597

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji. Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon 1 łyżeczka soli

wyzwania kuchenne
G... Gołka! 260

konsystencji jaką chcecie osiągnąć. Ja nie miałam dużo czasu, więc nie użyłam nawet blendera ;p ale Was oczywiście do tego zachęcam :) Pyszna sałatka z naszym polskim akcentem naprawdę posmakowała francuskiemu podniebieniu :) A Wy w jaki sposób jecie gołki, oscypki? Używacie ich jako dodatek do dań czy wcinacie same? ;) czekam na sugestie, mam jeszcze 2 opakowania :) Smacznego

Kitchens Alphabet
S... Sery! 146

końcu po 4 miesiącach przyjechała rodzina w odwiedziny córy na obczyźnie :) U nas wita się "chlebem i solą", a ja postanowiłam ugościć ich francuskimi serami :) Charles de Gaulle powiedział kiedyś, że trudno jest rządzić krajem, w którym istnieje ser na każdy dzień roku. Generał nieźle się pomylił, jest ich już podobno 500! Jak żyć?! ;) Moja przygoda z serami zaczęła się

Kitchens Alphabet
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem 188

Dzień dobry! Dawno dawno temu byłam na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, na których to serwowaliśmy sałatkę Najsztuba czyli sałatkę ziemniaczaną z wątróbką pstrąga, ziołami i musztardą francuską. Pamiętam, że bardzo mi smakowała, w sumie jak każda sałatka ziemniaczana :-). W ostatnich dniach chodziła za mną taka sałatka, więc kiedy tylko zobaczyłam stoisko Pstrąga Ojcowskiego na Najedzeni Fest, od razu go kupiłam

Pora coś zjeść
Zupa cebulowa 181

Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej a wydawać by się mogło że to nasza rodzima. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna. Składniki (na 5-6osób) :  1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy

Mechanik w kuchni
Tartaletki z dynią i jarmużem 84

Tartaletki typowo jesienne z dynią i jarmużem.  Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.         Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu

Sto kolorów kuchni
gulasz z indyka z warzywami... 126

MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiej - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 151

Składniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroić posypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieść po 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania