ładniki na 2 porcje: 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti, 2 filety z kurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa
Moniki SmakołykiGratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany
Kulinarny karnet Christopherasię z Wallis w Szwajcarii i podobno ma już ponad 400 - letnią historię. Legenda głosi, że biedni drwale, przez przypadek, odkryli wyborny smak topionego sera. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Potrawa stała się jedną z serowych tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby
Kulinarny karnet Christopheramałży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach
Kulinarny karnet ChristopheraClafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz
Kulinarny karnet Christopheragalaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ] . Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując takie winno owocowe trio
Kulinarny karnet Christopherapiekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie. Jak zrobić jajko w koszulce. Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy
Kulinarny karnet Christopherasałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już
Kulinarny karnet ChristopheraFrużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna. W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki. 2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski
Kulinarny karnet Christopherapatrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami. Do Polski obchody walentynek trafiły w latach 90-tych XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich, a także wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Święto to konkuruje z naszym ,rodzimym świętem słowiańskim ,zwanym potocznie Nocą Kupały lub Sobótką, obchodzonym
Kulinarny karnet ChristopheraSavarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej" ,z której sporo myśli przypadło mi do gustu. Babka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli
Kulinarny karnet Christopheraczerwony kawior. Każda truskawkę skropić sokiem z cytryny Podawać z winem musującym.. Na zdjęciu - kawior czerwony z ikry śledzia i gromadnika, można wykorzystać czarny astrachański i oczywiście francuski szampan
Kulinarny karnet Christopherasałatkę i delikatnie wymieszać Posypać posiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu
Kulinarny karnet Christopheraserze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet Christopherapieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz
Kulinarny karnet Christophera