francuskie - 6660 przepisów (strona:346/444)

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 299

Przepis na zapiekankę z ziemniaków i cukinii Zapiekanka z ziemniaków i cukinii jest zaczerpnięta z przepisu na francuską zapiekanką z ziemniakami. Ja postawiłem urozmaicić ten przepis cukinią. Składniki 0,5kg cukinii 0,5kg ziemniaków 250ml śmietany słodkiej 30% 150g sera typu ementaler pół łyżeczki sól pieprz gałka muszkatołowa masło ząbek czosnku Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, cukinie umyć. Ziemniaki i cukinie

zjem to blog kulinarny
Jakie przysmaki można znaleźć na Jarmarku Urodzinowym w Katowicach? 234

gniazdka", zobaczycie je na zdjęciach poniżej  z pistacjami. Nie samym gotowaniem człowiek żyje, nawet blogerka kulinarna musi się od czasu do czasu zrelaksować :) Podobnie jak na Jarmarku Francuskim są i tym razem mydła z Marsylii. Nie zabrakło drewnianych przyborów kuchennych, oliwek czy miodów, w które warto się zaopatrzyć przed nadchodzącą jesienią i zimą. Zapraszamy do Katowic

Moja smaczna kuchnia
Deser z kaszą jaglaną 244

szkoły... Koniec beztroski i wylegiwania się do siódmej rano. Znów zacznie się ten szkolny kieracik... Na osłodę tego smutnego faktu będzie za to coś dobrego.    We francuskich wypiekach (czytaj tartach z owocami), najbardziej lubię krem patiserie. Myślę, że mogłabym jeść go łyżkami. No i chyba właśnie dlatego przygotowałam sobie słuszną porcyjkę w szklaneczce. Zmodyfikowałam go jednak dodając zamiast

Przysmaki Karolki
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 211

dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru) - świeżo mielony pieprz - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) Do miseczki

Smaczne Zdrowe
Piknik Smakoszy w Lublinie - relacja 156

dniu Pikniku i naprawdę ledwo wyrobiłam się ze wszystkim. Miałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc i ceny były

Pasja Smaku
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

wyciągnęła nas poza Warszawę i zorganizowała nam pobyt w Hotelu i Restauracji Złoty Lin w Serocku , która ma doskonałą rybną kuchnię, szczególnie polecam ich bulion rybny z sandaczem i francuskim kluseczkami, oraz deser panna cotta z sorbetem i sosem malinowym. Na terenie ich klimatycznej restauracji odbyło się spotkanie i warsztaty. Zaskoczono nas wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na lane kluski 513

lubię od dawna, mama mi robiła je zawsze do zupy mlecznej. Lane kluski są pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab gotowany (domowa wędlina) 852

wody, 4 łyżek soli, 6 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 1,5 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy w wywarze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą 2 x 5 minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z zielonych gąsek 223

zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 139

Można powiedzieć, że zbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki 3 pieczarki pokrojone w kostkę 6 pomidorków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazdka pomarańczowe 141

karnawał to muszą być słodycze. Ta słodkość zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem, obok trójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 141

powinno pójść bezproblemowo. Jeśli krem okaże się zbyt rzadki po wystygnięciu zawsze możecie uratować go dodając odrobinę budyniu do masy po czym podgrzać ją ponownie. Tarta to klasyka kuchni francuskiej, krem   patissière   należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière

Mania Gotowania
Boeuf Bourguignon 160

Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała

W mojej holenderskiej kuchni
Jajka sadzone inaczej 180

rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.  Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę - 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe) - sól, pieprz - oliwę z oliwek

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania