czerwony kawior. Każda truskawkę skropić sokiem z cytryny Podawać z winem musującym.. Na zdjęciu - kawior czerwony z ikry śledzia i gromadnika, można wykorzystać czarny astrachański i oczywiście francuski szampan
Kulinarny karnet Christopherasałatkę i delikatnie wymieszać Posypać posiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu
Kulinarny karnet Christopheraserze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet Christopherapieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz
Kulinarny karnet ChristopheraWindmills with apricot mousse Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20
Kulinarny karnet Christopherafaktów, - podziękować Bloggerowi, który Cię nominował u niego na blogu, - zawiesić nagrodę na swoim blogu. 7 faktów o mnie: Uwielbiam uczyć się języków obcych , moim ulubionym jest francuski! Uwielbiam czytać książki! Pozwala mi to przejść na jakiś czas do innego świata. Tworzę bransoletki i naszyjniki z koralików, muszę jeszcze zacząć produkcje kolczyków! Lubię próbować nowe
Chocolate Stop TemptingMakarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser
OstryKęsbułeczki są uwielbiane w naszym domu, dzieci za nimi przepadają. Banalnie łatwe do zrobienia, mój syn sam potrafi je zrobić :), wyśmienite na słono i na słodko!. W każdym francuskim domu takie bułeczki są chętnie jadane na śniadanie. Mają miękką skórkę i słodki miękisz, a są tak pyszne, że natychmiast znikają ze stołu. Składniki na 12 bułeczek, ja zawsze robię podwójną
Apetyczna babeczkawegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią. Konfitury znajdziecie np. w makaronikach francuskich, miałam okazję jeść takie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI: sałata rukola - 1 opak pomidorki koktajlowe - kilka sztuk ( u mnie zwykłe pomidory) pierś z kurczaka - 1 szt ser feta - 0,5 opak przyprawa gyros tłuszcz SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osuszyć ułożyć na talerzu. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, przesmażyć na tłuszczu z przyprawą gyros. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory
Kuchnia DanusiDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier , francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą . Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek. Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki
Chilli Czosnek i Oliwagram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej
Mango PapajaCiasteczka wyciskane z maszynki Ciasteczka kocie oczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka
Aga w kuchniszprotką Pająk z papryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchnimnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy
Mango Papaja