masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml mleka 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska) sól, pieprz kilka gałązek tymianku olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy na plasterki. Brokuł gotujemy na parze. Pokrojony w paseczki boczek i posiekaną cebulę
Przysmaki KarolkiCzy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikciągnący się, roztopiony ser. Pomyślcie zatem o tym. Do zupy wykorzystałam "Pomysł na Winiar", kory jest dobra alternatywa dla osób, które nie maja czasu gotowania oryginalnej zupy francuskiej lub nie umieją ale wy możecie zrobić zupę domowym sposobem, wykorzystując ten przepis albo ten . Przepis dodaje w ramach konkursu na "Pomysł na zupę od serca". Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiadomość, bo przepisy w grudniu będą stały pod znakiem dwóch haseł - kuchni świątecznej i kuchni Julii Child, gdyż na rynku pojawiła się nowa książka z jej przepisami "Francuski szef kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem
Bernika - moj kulinarny pamietnikpopularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam ją o dodatek rukoli zamiast natki i wzmocniłam smak musztardą francuską. Dla nas taka wersja jest idealna do mięsa, czy na kolację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDoskonala przekaska na przyjecie- kielbaski twist Skladniki: 12-14 parowek koktailowych 1 rolke ciasta francuskiego- puff pastry Wykonanie: Ciasto kroimy w cienkie ok 1 cm szerokosci paski- obkrecamy parowke. Parowki wykladamy na blache. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min Polecam
Smaki EdytyGdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami
Smaki Edytybéchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła 25 gr mąki
Smaki Edytytatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy Składniki
Smaki Edytygotujemy na małym gazie 2,5 godziny. Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała" Składniki na marinate: 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy np francuskiej 2 łyżku oliwy z oliwek Wykonanie: Smarujemy szynkę marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200 C na 20-30 min. Szynka gotowa. Składniki do karmelizowania gruszek: 2-3 łyżki masła
Smaki EdytyTrochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe
Buniabaje w kuchni