francuskie - 6660 przepisów (strona:343/444)

PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 145

sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa ciągnie lepiej niż para koni”. Wybaczcie mój francuski. Siostry Bukowskie to absolutnie cudowne kreatorki życia codziennego, „lajfstajlingu”, diet, żywienia i wynurzeń egzystencjalno – filozoficznych. Wpisy głębokie i ukazujące ból życia, jaki targa autorkami. Jednym słowem tęcza, brokat i krokusy

ladykitchen
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 170

natchnienie na mnie spływało, a szał twórczy się rodził. Pierwsze dwa warunki zostały spełnione. Postanowiłam, że będą to moje wersje potraw szwajcarskich i skoro kuchnia Szwajcarii czerpie z kuchni francuskiej i niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym

ladykitchen
Grillowany łosoś z kozim serem, grillowanym mango i gruszką z prostą sałatką i brokułem na parze 213

Składniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure 1/4 pęczka natki pietruszki sól grubo mielony pieprz sok z limonki   Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy

Mango Papaja
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 238

sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do ciasta dyniowego 136

Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim.  Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa

Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 192

duża surowa golonka (1,5 kg) włoszczyzna 2 cebule 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku 100 g szynki konserwowej 125 g masła 1 łyżka francuskiej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, tymianek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości golonki, mnie zajęło to 3 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 228

selera 150 g ogórków konserwowych 200 g  groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości

Kulinarne przygody Gatity
Napoleonka na kruchym cieście 402

Dzisiaj na blogu słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 359

Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 153

weekend z cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie

Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 219

lekkie danie lunchowe lub nawet obiadowe. Gdy za oknem temperatura spada lekko, fajnie jest się posilić czymś na ciepło. Obok ziemniaków  w moim curry pojawia się też zielona francuska fasolka, która w domu uwielbiamy. Wykorzystuję ją póki jeszcze jest dostępna świeża. Ta cienka fasolka gotuje się w miarę szybko, jeśli będziecie natomiast chcieli wykorzystać tę zwykłą, troszkę grubszą

Kulinarne przygody Gatity
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 203

też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Szybka i prosta kremówka 657

The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sałatka z szynką szwarcwaldzką 179

szynki w plastrach 4 -5 świeżych truskawek garść rukoli 1 świeża figa ser typu feta Składniki na sos : olej migdałowy sok z cytryny łyżka miodu ewentualnie łyżeczka musztardy francuskiej i zwykłej szczypta pieprzu mielonego, prawdziwego Przygotowanie: Składniki sałatki pokroić drobno i wymieszać Polać sosem, który przygotowujemy mieszając dokładnie poszczególne jego składniki. Porcja dla jednej osoby

Proste Potrawy
Roladki ze szpinakiem 161

białkiem i piec do zarumienienia  przez około 30 min. w temp. 180 stopni C Roladki  podałam do czerwonego barszczu. Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami

Proste Potrawy