francuskie - 6660 przepisów (strona:343/444)

Makaron z dynią, orzechami, szynką parmeńską oraz prostą sałatką z oliwkami 160

mnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy

Mango Papaja
Super P ! idzie do szkoły 155

język angielski, fizykę, informatykę, biologię. Każdy z cukierków opatrzony jest zabawną historyjka nawiązującą do danego przedmiotu. Mój zestaw testowy zawierał cukierki 8 przedmiotów. Język niemiecki Historia  Język hiszpański Francuski Chemia Matematyka Fizyka Język polski Jak smakują każdy z osobna? Słodko moi Kochani, słodko i owocowo.Super P! idzie do szkoły i uczestniczy w różnych zajęciach – powiedział Marek Spuz vel Szpos

Z Kuchni Do Kuchni
Pesto z dyni z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz serem Comte 233

razowego pół szklanki puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na gładki krem) 1/4 szklanki nasion słonecznika 50 gram francuskiego sera Comte lub innego twardego o delikatnym smaku i zapachu 7 suszonych pomidorów 250 gram piersi kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach

Mango Papaja
Płonący kurczak 167

kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie.    Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 2 kopiate łyżki musztardy dijon, 1 duża cebula – szarlotka, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, czosnek, 6 dużych świeżych liści szałwii, pieprz kolorowy świeżo zmielony,   mała marchewka, pietruszka (korzeń) masło, sól himalajska.   Przygotowanie: Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem a'la ratatouille 202

Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania , w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska

Chilli Czosnek i Oliwa
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 139

sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa ciągnie lepiej niż para koni”. Wybaczcie mój francuski. Siostry Bukowskie to absolutnie cudowne kreatorki życia codziennego, „lajfstajlingu”, diet, żywienia i wynurzeń egzystencjalno – filozoficznych. Wpisy głębokie i ukazujące ból życia, jaki targa autorkami. Jednym słowem tęcza, brokat i krokusy

ladykitchen
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 165

natchnienie na mnie spływało, a szał twórczy się rodził. Pierwsze dwa warunki zostały spełnione. Postanowiłam, że będą to moje wersje potraw szwajcarskich i skoro kuchnia Szwajcarii czerpie z kuchni francuskiej i niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym

ladykitchen
Grillowany łosoś z kozim serem, grillowanym mango i gruszką z prostą sałatką i brokułem na parze 204

Składniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure 1/4 pęczka natki pietruszki sól grubo mielony pieprz sok z limonki   Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy

Mango Papaja
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 226

sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do ciasta dyniowego 130

Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim.  Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa

Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 186

duża surowa golonka (1,5 kg) włoszczyzna 2 cebule 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku 100 g szynki konserwowej 125 g masła 1 łyżka francuskiej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, tymianek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości golonki, mnie zajęło to 3 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 226

selera 150 g ogórków konserwowych 200 g  groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości

Kulinarne przygody Gatity
Napoleonka na kruchym cieście 398

Dzisiaj na blogu słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 355

Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 147

weekend z cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania