francuskie - 6660 przepisów (strona:339/444)

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 290

300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami

Czerwona Porzeczka
Surówka z białej kapusty 186

zarazem smaczna. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu szczególnie do dań mięsnych. Składniki (proporcje na 4-5 osób) : 0,5 kg białej kapusty 2 marchewki sos sałatkowy francuski 3 łyżki oleju 1/3 pęczku kopereku Przygotowanie : Kapustę możliwie drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek  również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Sos sałatkowy mieszam

Mechanik w kuchni
Karmelizowana cebula 142

ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę obrać

cooklife
G... Gratin. 402

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej

Kitchens Alphabet
KIR 150

francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów.  Oryginalny  składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji  3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina.  Obie wersje są pyszne!  Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem

Walijskie Pichcenie
Croissant z chutneyem figowym 124

długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 154

ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka do dekoracji Ziemniaki gotujemy, warzywa kroimy w zgrabne kawałki, rybę dzielimy na kawałeczki i uważamy na ości. Umieszczamy

ladykitchen
Francuskie tosty z serkiem i borówkami. 140

Coś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy

Malinowe Pocałunki
Najlepsze faworki świata! 229

Chodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego.  Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 148

puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek

Malinowe Pocałunki
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 232

bardzo kaloryczna oraz ciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać

Malinowe Pocałunki
Kanapkowa pasta z kabanosów. 199

ciemnym chlebem pełnym pestek słonecznika  (naszym ulubionym). Cóż więcej pisać? Składniki: ok 120 g kabanosów   2 łyżeczki białego chrzanu  2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. Kamis  pęczek szczypiorku Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Miksujemy razem z chrzanem i majonezem. Kiedy pasta jest gotowa dodajemy musztardę i pokrojony drobno

Malinowe Pocałunki
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 183

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 622

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji. Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon 1 łyżeczka soli

wyzwania kuchenne