Dzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na talerzu, zapraszam Was w kulinarną podróż do Maroka Składniki:3 ćwiartki z kurczaka6 szalotek6 suszonych daktyli2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka kminu rzymskiego2 płaskie łyżeczki kurkumy1 łyżeczka cynamonuokoło 1 szklanki bulionu drobiowegooliwasólpieprzPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę
Oryginalny smakSmaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa.Składniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek oliwy
Oryginalny smakmęska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne mięso
Pasja Smaku300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami
Czerwona Porzeczkazarazem smaczna. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu szczególnie do dań mięsnych. Składniki (proporcje na 4-5 osób) : 0,5 kg białej kapusty 2 marchewki sos sałatkowy francuski 3 łyżki oleju 1/3 pęczku kopereku Przygotowanie : Kapustę możliwie drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Sos sałatkowy mieszam
Mechanik w kuchniostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę obrać
cooklifeGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej
Kitchens Alphabetfrancuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. Oryginalny składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. Obie wersje są pyszne! Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem
Walijskie Pichceniedługiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka do dekoracji Ziemniaki gotujemy, warzywa kroimy w zgrabne kawałki, rybę dzielimy na kawałeczki i uważamy na ości. Umieszczamy
ladykitchenCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy
Malinowe PocałunkiChodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego. Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem
Malinowe Pocałunkipuree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy. Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek
Malinowe Pocałunki