francuskie - 6660 przepisów (strona:330/444)

Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 170

kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu

Szybko Szybkowar
Pasztety sojowe Polsoja - TEST :) 137

Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest 100 razy lepszy! Świetnie doprawiony, świetna konsystencja - IDEAŁ. Ja byłam w szoku. Dosłownie :) Jedna porcja dostarcza 66 kcal. Vege pasta francuska Jest bardzo delikatny, ma wyważony smak i kremową konsystencję. Jest bardziej rzadszy (co nie oznacza, że lejący, to to nie :D) od pozostałych rodzajów. Bardzo polubiłam go w towarzsytwie chrupiącego

Zdrowie na języku :P
Prowansalski dip z białej fasoli 163

wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. "Na internetach" funkcjonuje jako "provencal white bean dip", przepis ma nawet  David Lebovitz , zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół Herbes de Provence , również często korzysta w kuchni z białej fasoli, zatem wszystko się zgadza. Pasty

Chilli Czosnek i Oliwa
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 127

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie
Czy pięknym jest łatwiej? 122

będziesz tak zwyczajnie fajną osobą to marne szanse na to. Chyba, że zależy Ci na czymś chwilowym, wtedy faktycznie wygląda jest istotny i da Ci szczęście. Pamiętacie takiego aktora francuskiego nazywanego brzydalem? tak tak, to Jean Paul Belmondo. Facet rzucający na kolana kobiety na całym świecie. Piękny jest? no niestety raczej nie :) Nasze mamy i babcie wzdychały jednak do niego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 127

może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają

Magiczna kuchnia Darii
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 354

takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Egzotyczna owsianka z suszonym mango 213

Kiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą

Kitchens Alphabet
Ciastka półfrancuskie na dwa sposoby 167

Przepis z zeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka

bistro mama
Rożki z gruszką i powidłami śliwkowymi 111

Już kiedyś robiłam podobne rożki z serem, te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam - dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki

bistro mama
Tarta z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami 118

Tarta lekko przypalona z wędzonym łososiem - tak powinie brzmieć tytuł ;)W smaku jednak to niczego nie zmieniło, a że zdjęcia zrobiłam - to zapraszam :)Czytaj więcej »

bistro mama
Tarta a'la caprese 104

Zrobiona na szybko, z tego co w lodówce.Ale trio mozzarella - pomidory - bazylia nie zawodzi chyba nigdy :)Czytaj więcej »

bistro mama
Duszki (może mumie?) 116

Tak, tak - duszki i mumie!Nie jakieś tam zające, o które był podejrzane ;)Od razu zaznaczam - więcej przepisów na Halloween nie będzie.Względy osobiste. Ale na

bistro mama
Paj z dorszem i warzywami 163

Po raz pierwszy z takim sposobem podania ryby spotkałam się podczas mojego pobytu u angielskiej rodziny.Na stole często gościły różnego rodzaju "paje".Był tradycyjny

bistro mama
Paszteciki z ciasta francuskiego... na ostatnią chwilę 1112

Mam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania