Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej
Stare GarySzukałam przepisu który jest wygodny do zrobienia i najlepiej jednogarnkowy. Znalazłam taki na tej stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie
Stare GaryKolejny przepis z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego
Stare Garypierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię
Stare GaryTym razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno
Stare Garyideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać
Kraina Miodem Płynącateż majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku.SKŁADNIKI:4 szt. solonych śledzi,500 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą1 łyżka majonezu Winiary200 ml oleju roślinnego1/2 pęczka koperkusól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002
Kitchens Alphabetjeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi męskiemu to stres. Bo może księciunio jest francuskim pieskiem? Bo może akurat ma zły nastrój i spożywał nie będzie? No nie trafisz. Mogłoby się wydawać, że wystarczy im podetkać kawał mięcha pod nos i będzie spokój. Otóż
ladykitchenFlammkuchen to specjal niemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZYCZE SMACZNEGO !Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej w terminologi francuskiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria-Antoine Careme. Nazwe swa zawdziecza ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy.Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko nadala szarlotce wyjatkowej nuty smakowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chetnie wylamuja sie z tradycji , jedza go rowniez w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.Jego historia zaczyna sie kilka wiekow temu dzieki Hugenotom,ktorzy sprowadzili go z Francji.Zielony francuski "Sauce Verte"( wloska Salsa Verde) zostal przystosowany do miejscowych warunkow i pojawil sie w nim zestaw miejscowych ziol,ktore decyduja o jego charakterystycznym smaku.Corocznie-zawsze w maju odbywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moglby nazywac sie calkiej inaczej,gdyby ksiaze Richelieu nie podbil portu Mahon na Minorce.Wedlug wiekszosci historykow jego nazwa pochodzi wlasnie od portu Mahon na Minorce.W XVIII wieku oblegal ja francuski ksiaze Richelieu.Gdy zdobyl wyspe,okazalo sie ,ze ubodzy mieszkancy Mahon w spizarniach maja pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek.Przyrzadzili z nich pyszny posilek:jaja na twardo z zimnym jasnym sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!