francuskie - 6660 przepisów (strona:334/444)

Rostbef z grilla 186

Tym razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno

Stare Gary
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 160

ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 417

też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku.SKŁADNIKI:4 szt. solonych śledzi,500 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą1 łyżka majonezu Winiary200 ml oleju roślinnego1/2 pęczka koperkusól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 167

przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002

Kitchens Alphabet
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 362

jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi męskiemu to stres. Bo może księciunio jest francuskim pieskiem? Bo może akurat ma zły nastrój i spożywał nie będzie? No nie trafisz. Mogłoby się wydawać, że wystarczy im podetkać kawał mięcha pod nos i będzie spokój. Otóż

ladykitchen
Flammkuchen 112

Flammkuchen to specjal niemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 201

Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 138

ZYCZE SMACZNEGO !Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej w terminologi francuskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z pigwą - pyszna 167

szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria-Antoine Careme. Nazwe swa zawdziecza ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy.Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko nadala szarlotce wyjatkowej nuty smakowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 160

chetnie wylamuja sie z tradycji , jedza go rowniez w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.Jego historia zaczyna sie kilka wiekow temu dzieki Hugenotom,ktorzy sprowadzili go z Francji.Zielony francuski "Sauce Verte"( wloska Salsa Verde) zostal przystosowany do miejscowych warunkow i pojawil sie w nim zestaw miejscowych ziol,ktore decyduja o jego charakterystycznym smaku.Corocznie-zawsze w maju odbywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez-zawsze sie udaje 289

moglby nazywac sie calkiej inaczej,gdyby ksiaze Richelieu nie podbil portu Mahon na Minorce.Wedlug wiekszosci historykow jego nazwa pochodzi wlasnie od portu Mahon na Minorce.W XVIII wieku oblegal ja francuski ksiaze Richelieu.Gdy zdobyl wyspe,okazalo sie ,ze ubodzy mieszkancy Mahon w spizarniach maja pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek.Przyrzadzili z nich pyszny posilek:jaja na twardo z zimnym jasnym sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot brzoskwiniowo-jeżynowy z ksylitolem 166

Kompot to polska specjalnoosc,w takiej formie nie znajdziesz go w zadnej innej kuchni swiata.W kuchni niemieckiej egzystuje co prawda kompott,a we francuskiej compote ,ale jest to bardzo gesty,slodki deser owocowy i raczej nie nadaje sie do picia.Kompot to nic innego jak odwar z owocow,ktory swietnie wspiera nasze zdrowie. Ten tradycyjny polski napoj za sprawa kartonikowych sokow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 161

Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni  francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 131

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 308

Najlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania