temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu
SzczyptaSmaQsprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa),oliwa
SzczyptaSmaQsuszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy francuskiej,3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,mąka do posypania mięsa,sól i pieprz do smaku,do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.Przygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać w kostkę
SzczyptaSmaQstąd też nazwa, ponieważ region Savoie (pol. Sabaudia) leży właśnie w górach). Gotuje się bardzo szybko, bo aż 3 minuty. Kiedyś słyszałam, że makarony te podaje się z francuskimi szynkami oraz ichnymi serami. Ja dodając parmezanu, poszłam do Włoch, co nie zmienia faktu, że wszelkie modyfikacje są dozwolone i nie są herezją ;) Składniki:3 szklanki makaronu250g szpinaku (u mnie
Kitchens AlphabetOtworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 bakłażany- 3 ząbki czosnku- 5 ziemniaków średniej wielkości- 1 cebula- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka miodu- bagietka francuska- kiełki rzodkiewki- świeża bazylia- 2 litry wody- sól, pieprz, kolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy
SMYKWKUCHNISzybki pomysł na obiad. Jako, że najchętniej do pracy zabieram makarony, bo są łatwe to przygotowania i odgrzania, to dzisiaj prezentuję kolejny sposób na makaron. Nie
Pasja SmakuPieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych(lion)z truskawkami i jagodami (potem jeszcze jogurtem z mascarpone)(inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam, że kiedyś będę musiała takiego zrobić :PPrzy okazji kupiłam płatki, których nie jadłam już całe wieki :O Choć cini minis i tak są najlepsze
More food, love and dreamsbyła rewelacyjna sałatkaSałatka z kurczakiem i pomidorkami SKŁADNIKI:pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )pierś z kurczaka - 1 podwójnasałata rukola - 200 gprzyprawa do gyrosatłuszcz do smażeniaSOSsos sałatkowy francuski winegretoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE:Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę
Kuchnia DanusiBardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki
Z Majeczką w kuchnitatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie
Smaki Edytysamo jak tiramisu czy panna cotta. Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 roku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto
W kuchni KatieZaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkaduży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około
Grahamka, weka i kajzerka