francuskie - 6660 przepisów (strona:347/444)

Pączki z jabłkami 130

jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama.. Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to. Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego Składniki na 12 pączków: 1 1/4 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rurki z bitą śmietaną 169

śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 518

sałatkę z tuńczykiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki gotowanej na parze soczewicy 100 g ryżu (woreczek) 1 pomidor 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu DELIkatnego Winiary Przygotowanie: Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy go i studzimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 312

resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę

SMYKWKUCHNI
Golonka po Bawarsku... 229

czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu  - 1 chochla wywaru z golonki PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy, opalamy nad gazem z włosków i nacieramy solą i pieprzem. Robimy w golonkach dziurki

Zainspiruj się kuchnią
Viva la France! 173

Dziś francuski specjał. Podobno najlepiej smakuje z winem. W moim wydaniu dodaję mięsny akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień

bastalena
Niedzielne przysmaki z Gordonem 211

nią plastry ziemniaków. Każdą ziemniaczaną warstwę oprószyłam solą i pieprzem. Całość zalałam do 2/3 wysokości bulionem, wierzch skropiłam oliwą i zapiekłam przez 40min. w 180- 200st.   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Francuska zapiekanka ziemniaczana Angielska zapiekanka wiejska

bastalena
Miał być grill, a (znowu) niewypał 266

wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli, więc

bastalena
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 182

być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym

bastalena
Ekspresowa sałatka 396

domu brak..więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos  sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatę porwać lub pokroić.Polędwicę , pomidor i ogórek pokroić

Moje domowe kucharzenie
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 112

nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia

Moje domowe kucharzenie
Jabłka w cieście 323

przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche Lorraine wg Julii Child 533

nadzieję, że kuchnia Julii was nie znudziła i chętnie podejmiecie ze mną zabawę i znowu jej dania zagoszczą na naszych stolach. A zabawę zaczynam do jednej z najsłynniejszych francuskich tart czyli Quiche Lorraine. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Liebster Blog Awards 126

szczęście? Szczęście to zdrowie bliskich, miłość, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi.   8.     Pies czy kot? Niestety nie posiadam zwierzaka, ale marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9.     Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J    10. Wspomnienie z dzieciństwa...   Bezy z kremem kawowym kupowane przez

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania