francuskie - 6660 przepisów (strona:356/444)

Ryż z masłem szałwiowym i świeżą szałwią 193

SKŁADNIKI: woreczek ryżu Basmati Masło (ok. łyżki) Świeża szałwia Sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy listki szałwii. Żeby wydobyć aromat, szałwia

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 203

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku 191

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem

Kopystką po garach
Sałatka cezar z kurczakiem 223

Klasyczna sałatka cezar wzbogacona o pysznego kurczaka i pomidorki koktajlowe. Jej przygotowanie to kilka minut, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Cały sekret tkwi w wyśmienitym sosie

Wyprawy kulinarne
Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym 159

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –

Marta Gotuje
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 139

Czekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może

OliveandThyme
MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM 151

Tak. Te babeczki są naprawdę smaczne.  Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne

OliveandThyme
MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 111

Składniki 115 g masła  2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2

OliveandThyme
CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 184

Składniki 4 duże ziemniaki  ok 800 g  łososia (2 duże filety) 200 g łososia wędzonego 400 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku ostra papryka

OliveandThyme
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 157

Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
Pain perdu - tosty francuskie 145

Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu

Słodki Kompromis
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 189

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa rybna z pomidorami 177

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle –

Pociąg Do Kuchni
bagietka z maki białej orkiszowej 144

Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem

w mojej kuchni
UCZTA BABETTE – MIĘDZY NIEBEM A PODNIEBIENIEM 125

W purytańskiej społeczności to, co należy do kwestii ciała znajduje się poza zasięgiem głębszej refleksji. No bo czym jest posiłek wobec wieczności? Utalentowana Francuzka zna jednak

COOKMAGAZINE

Proponowane wyszukiwania