SKŁADNIKI: woreczek ryżu Basmati Masło (ok. łyżki) Świeża szałwia Sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy listki szałwii. Żeby wydobyć aromat, szałwia
Kopystką po garachPrzetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso
Kopystką po garachPierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem
Kopystką po garachKlasyczna sałatka cezar wzbogacona o pysznego kurczaka i pomidorki koktajlowe. Jej przygotowanie to kilka minut, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Cały sekret tkwi w wyśmienitym sosie
Wyprawy kulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –
Marta GotujeCzekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może
OliveandThymeTak. Te babeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne
OliveandThymeSkładniki 115 g masła 2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2
OliveandThymeSkładniki 4 duże ziemniaki ok 800 g łososia (2 duże filety) 200 g łososia wędzonego 400 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku ostra papryka
OliveandThymePo lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu
Słodki KompromisPozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w
Weekendy w domu i ogrodzieZupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle –
Pociąg Do KuchniSkładniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem
w mojej kuchniW purytańskiej społeczności to, co należy do kwestii ciała znajduje się poza zasięgiem głębszej refleksji. No bo czym jest posiłek wobec wieczności? Utalentowana Francuzka zna jednak
COOKMAGAZINE