francuskie - 6660 przepisów (strona:364/444)

Gratin Dauphinois 132

Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek

Codzienne Gotowanie
Pilaw ze szpinakiem i małżami 175

Pyszne danie które polecam na obiad. Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie. Koniecznie musicie to

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 132

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z

Smakowity Blog Kulinarny
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 142

Po raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki

Moje Małe Czarowanie
Foie gras z karmelizowanymi morelami 118

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Francja, Bułgaria, Węgry, Hiszpania i Chiny są największymi producentami foie gras na świecie. Jednak jego historia sięga czasów starożytnego Egiptu. …

My Blueberry Corner
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 125

   A oto kolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy

Mango Papaja
Kapary z nasturcji po polsku 142

Kapary z nasturcji po polsku Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale

Ogrodnik w podróży
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 163

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu

Pociąg Do Kuchni
Ratatouille z grilla 225

Na temat , które normalnie wchodzą w skład ratatouille. I w tym momencie nasuwa się pytanie, czy ratatouille w jego „klasycznej” i samoistnej postaci można przyrządzić na

Kulinarna Pokusa
Pasztet z bakłażana i papryki 151

Taki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i

Moje Małe Czarowanie
Cordon bleu 161

Piękna nazwa, proste wykonanie i fantastyczny smak - to danie ma w sobie wszystkie wspomniane zalety. Gwarantuje, że zachwyci niejedno podniebienie. Kluczem są wysokiej jakości składniki, które

Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 167

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 157

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i

Życie zamknięte w smaku
Suflet serowy 121

Wybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki

Życie zamknięte w smaku
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 142

Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania