francuskie - 6660 przepisów (strona:359/444)

Pissaladiere. Pizza z anchois. 139

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły

zadanie-gotowanie
Świąteczny omlet codzienny 99

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Dlaczego świąteczny omlet codzienny? Dlatego, że świetnie smakuje zarówno od święta jak i na co dzień. Taki omlet może być …

My Blueberry Corner
vinaigrette II 206

Składniki: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek trochę zimnej wody Wszystko razem wymieszać ruzgą

stajnia gołębie od kuchni
pieczony kurczak z farszem z ciecierzycy 252

Składniki: kurczak ciecierzyca 2 papryczki chili cytryna oliwa z oliwek masło (sporo) tymianek estragon czosnek – 2 główki W misce wymieszać ciecierzycę, posiekane – razem z

stajnia gołębie od kuchni
Pâté z gęsiej wątróbki 141

Pâté to inaczej pasztet, pyszny, kremowy wprost z Francji. Tym razem zrobiłam go z gęsiej wątróbki według pomysłu Ewy Wachowicz. Robi się go bardzo szybko i

Moje Małe Czarowanie
omlet 178

Doskonały na śniadanie, nie suchy, nie surowy. Składniki jajka cheddar masło sól pieprz Na omlet dla jednej osoby wziąć trzy jajka średniej wielkości. Wbić do miski

stajnia gołębie od kuchni
Croissant z jajkiem sadzonym i pomidorem 203

Croissant można podać na wiele sposobów. Początkowo zajadałam się nimi w „czystej” postaci, później na słodko, głównie na drugie śniadanie lub podwieczorek, a od

Pasja Smaku
Wołowina po burgundzku 155

Boeuf Borguignon-klasyk kuchni francuskiej.Nie wyobrażam sobie podniosłych dni bez tego dania.Sekretem jest dobra (niestety czasochłonna)obróbka wołowiny i bardzo dobrej jakości czerwone, wytrawne wino, na

Kopystką po garach
Crepes-cieniutkie naleśniki francuskie 106

Jeszcze do niedawna nie robiłam naleśników, ponieważ nie lubię ciężkich, grubych, ociekających tłuszczem placków. W końcu udało mi się znaleźć przepis na idealnie cieniutkie naleśniki. SKŁADNIKI

Kopystką po garach
Ryż z masłem szałwiowym i świeżą szałwią 177

SKŁADNIKI: woreczek ryżu Basmati Masło (ok. łyżki) Świeża szałwia Sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy listki szałwii. Żeby wydobyć aromat, szałwia

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 186

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku 178

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem

Kopystką po garach
Sałatka cezar z kurczakiem 202

Klasyczna sałatka cezar wzbogacona o pysznego kurczaka i pomidorki koktajlowe. Jej przygotowanie to kilka minut, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Cały sekret tkwi w wyśmienitym sosie

Wyprawy kulinarne
Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym 141

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –

Marta Gotuje
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 127

Czekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania