béchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła 25 gr mąki
Smaki Edytytatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy Składniki
Smaki Edytygotujemy na małym gazie 2,5 godziny. Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała" Składniki na marinate: 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy np francuskiej 2 łyżku oliwy z oliwek Wykonanie: Smarujemy szynkę marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200 C na 20-30 min. Szynka gotowa. Składniki do karmelizowania gruszek: 2-3 łyżki masła
Smaki EdytyTrochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe
Buniabaje w kuchniDzisiaj wpis co prawda dokonany przeze mnie, ale zakupy sponsorował narzeczony. Choroba niestety dalej trzyma, kończę brać leki. Piekarnie odwiedził więc Sławek i kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia
Magiczne Życie Martycoś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z gruszkami. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser. Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis. Sami zobaczcie dlaczego i co mi wyszło z tego. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche
Pora coś zjeśćkażdą inną pastę, możemy nim posmarować świeży chleb, wzbogacić o różne dodatki, nie tylko przyprawy mam na myśli. Ja pokusiłam się o położenie na nim marynowanych serc karczochów, musztardy francuskiej, oliwek, wyszło całkiem pysznie. Gorąco polecam! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPrzepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamem Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem Strips KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Bruschetta z pomidorami i bazylią Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe Domowe nuggetsy z kurczaka Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski
Kulinarne Przebojemiało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka, która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle. Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez
W kuchni Karmel-itkikażda grupa przyrządzała coś innego. Laura ( Cafe Babilon ), Martyna ( Smakiem Pisany Blog ), Piotr ( San Jacinto ) i ja, Karmel-itka, zajęliśmy się okrasą z pstrąga wędzonego. Coś na kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA
W kuchni Karmel-itkisię wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna
W kuchni Karmel-itkiuśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem. PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam
W kuchni Karmel-itki